Archívumi konferencia Amszterdamban | Háttér Társaság

Archívumi konferencia Amszterdamban

Archívumi konferencia AmszterdambanAugusztus 1. és 3. között Amszterdamban rendezték meg a nemzetközi LMBT... archívumok, könyvtárak, múzeumok és speciális gyűjtemények (LGBTI ALMS 2012) konferenciáját. Egyesületünket Hanzli Péter, a Háttér Társaság a Melegekért egyik ügyvivője és Nagy Sándor, a Háttér Archívum programfelelőse, egyben a konferencia tanácsadó testületének tagja képviselte. Egyesületünk két munkatársát meghívták a hagyományos Canal Parade rendezvényen a holland kormány hajójára is.

Az rendezvény szervezője az IHLIA (Internationaal homo/lesbisch Informatiecentrum en Archief) azaz a Nemzetközi Meleg/Leszbikus Információs Központ és Archívum a legnagyobb ilyen intézmény Európában. Még 1978-ban alakult Homodok néven az Amszterdami Egyetemen, 2008-tól pedig már mint IHLIA az Amszterdami Városi Könyvtár részeként működik.

Archívumi konferencia Amszterdamban

A konferencia elsősorban a világon működő különféle LMBT… archívumok együttműködését, kapcsolatépítését, a tapasztalatok cseréjét célozta meg, de az LMBT… és a nemzeti archívumok, levéltárak, könyvtárak közötti együttműködés elősegítését is fontos feladatként jelölték meg az IHLIA munkatársai. A rendezvény szervezői egy távlati célt is megfogalmaztak: 2020-tól ha a világ bármely pontján bárki bemegy egy városi vagy nemzeti könyvtárba, akkor ott megismerhető legyen számára a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek stb. történelme, kultúrája, jeles személyiségei. Azaz néhány éven belül az egyes nemzetek LMBT… kulturális örökségei váljanak a gyakorlatban is a nemzeti kultúrák és az európai kultúra részévé.

A háromnapos rendezvényen a főként Európából, Észak-Amerikából, illetve Ausztráliából érkezett több mint 120 résztvevő rövid előadásokat hallgathatott meg az eltérő modellben és finanszírozással működő intézményekről, azok tevékenységéről, működési nehézségeikről és terveikről. Egyes nyugat-európai államok kormányzata, illetve a városi önkormányzat támogatja a melegarchívumokat – például Berlinben, Münchenben vagy Amszterdamban. Van, ahol a városi könyvtár egy szegletében, másutt önálló szervezetben működik az LMBT… gyűjtemény. De előfordul, ahogyan Magyarországon is: LMBT… szervezet egyik programja az LMBT kulturális örökség védelme.

[title]

Hanzli Péter a Háttér Archívum legfrissebb tervéről – egy LMBT kultúrtörténeti oldal kialakításának lehetőségéről – tartott előadást, Borgos Anna (aki Pozsonyi Krisztával a Labrisz Leszbikus Egyesület könyvtárát képviselte a konferencián) a magyar leszbikus herstory programról beszélt. Az előadás-blokkokat követő szekcióüléseken – ahol a hallgatóság az előadókkal részletesebben is megvitathatta a kérdéseket – a magyar részvevőket nagy érdeklődéssel fogadták. A külföldi barátaink számos kérdést tettek fel a magyar LMBT… helyzetről, a Háttér tevékenységéről, és az archívumi munkáról is.

Archívumi konferencia AmszterdambanA konferenciával kapcsolatban hirdették meg néhány hónapja az OpenUp projektet, amelynek lényege, hogy létrehoznak egy olyan weboldalt, ahol a Kelet, Közép és Délkelet Európai LMBT… gyűjtemények anyagait (könyvek, folyóiratok, szórólapok, szervezetek iratai stb.) helyezik el elektronikus formában, miután digitalizálták azokat. Bővebben a programról: http://www.ihlia.nl/english/english/english_home/OpenUpENG . A konferencián kiemelten köszönték meg a Háttér Archívum segítségét, amely a bécsi Hosi Wien-nel együtt a legtöbb értékes anyagot küldte be az IHLIA OpenUp programja számára az elmúlt hónapokban.

Részletesen a konferenciáról itt lehet olvasni: http://www.ihlia.nl/english/english/english_home/LGBT%20ALMS%202012%20Conference

A konferencia szervezését – mások mellett – a holland Oktatási, Kulturális és Tudományos Minisztérium, valamint Amszterdam Város Önkormányzata támogatta.

Témák