Az azonos nemű szülők nem pedofilok – ismét nyert az igazság a HírFM-en sugárzott rosszindulatú hazugságokkal szemben | Háttér Társaság

Az azonos nemű szülők nem pedofilok – ismét nyert az igazság a HírFM-en sugárzott rosszindulatú hazugságokkal szemben

Az azonos nemű szülők nem pedofilok – ismét nyert az igazság a HírFM-en sugárzott rosszindulatú hazugságokkal szemben

Egyesületünk is tett bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH), amelyben arra kértük a hatóságot, hogy vizsgálják ki a 2023 júliusában a HírFM rádióban leadott Háttérkép című műsorban a házigazdák által tett homofób megjegyzéseket. A hatóság 350 000 Ft bírság megfizetésére, és közlemény közzétételére kötelezte a jobboldali médiumot.

A korábban KarcFM-ként ismert csatorna adásában Gajdics Ottó műsorvezető és beszélgetőpartnerei – Bogár László és Boros Imre – hosszan ecsetelik az általuk erkölcstelen hanyatlásnak nevezett fejlődést Európában, és az azonos nemű párok örökbefogadását egyértelműen a pedofíliával azonosítják. 

Az NMHH-hoz benyújtott kérelmünkben hangsúlyoztuk, hogy az állítás tényszerűen hamis és tudományosan megalapozatlan, ezért alkalmas arra, hogy a szexuális kisebbségekkel szemben gyűlöletet keltsen. 

A Médiatanács vizsgálta a kifogásolt műsort, majd hatósági eljárást indított a csatorna ellen, és  november 21-én az eljárást lezárva megállapította, hogy a HírFM megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt, hiszen megsértette ezzel az LMBTQI közösség emberi méltóságát. Ezért 350.000 Ft bírság megfizetésére és egy nyilvános közlemény közzétételére kötelezte a rádiót. 

A kormánypárti kommunikáció évek óta aktívan és tudatosan igyekszik összemosni a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultságokat a pedofíliával. 

Teszik ezt mindhiába: a Háttér Társaság által rendelt reprezentatív közvéleménykutatások eredményei szerint 2019 óta folyamatosan növekszik azok száma, akik egyetértenek azzal, hogy az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. 2023 őszén már a teljes magyar népességben 65% szerint lehetővé kellene tenni, hogy az azonos nemű párok is örökbefogadhassanak. Elsöprően magas, 76%-a a népességnek elítéli, ha egy politikus gyűlöletet kelt az LMBTQI emberek ellen. 

Ezek az eredmények egyértelműen azt jelentik: a magyar emberek többsége elfogadó az LMBTQI közösséggel, a propagandatörvény és a hamis információk kormányzati szintű terjesztése ellenére is. 

Magyarország legrégebbi és legnagyobb LMBTQI szervezeteként a Háttér Társaság kötelességének érzi, hogy az ehhez hasonló tévhitek és sztereotípiák ellen fellépjen. Ezért “Emberek vagyunk, nem propaganda” címmel nyílt pályázatot hirdet, amire olyan szervezetek, gazdasági társaságok és magánszemélyek jelentkezését várja, akik együtt szeretnének küzdeni azért, hogy az LMBTQI közösség stigmatizációját csökkentsék különféle kampányokon keresztül. A pályázati kiírást részletesen elérhető a projekt honlapján, a pályázatokat január 5-ig lehet leadni.

Érdekérvényesítési tevékenységünket az Európai Unió "Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjából finanszírozott, az ÖKOTÁRS Alapítvány és partnerei által lebonyolított Közös értékeink program támogatásával végezzük.
 

 

Témák