Az ECRI delegációjával találkoztunk | Háttér Társaság

Az ECRI delegációjával találkoztunk

[title]Hivatalos országlátogatáson van a héten Magyarországon az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága (ECRI), amely civil szervezetekkel, köztük egyesületünkkel is találkozott. 

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) az Európa Tanács keretében működő szakértői bizottság, amelynek célja, hogy általános ajánlásokkal és az egyes országok számára megfogalmazott javaslatokkal segítse a rasszizmus és más előítéletes nézetek elleni küzdelmet. A szervezet öt évente az Európa Tanács mind a 47 országáról országjelentést készít, amelyben értékelik az elmúlt időszak jogalkotási és társadalmi folyamatait. 2013-tól kezdve a Bizottság mandátuma már nem csak a rasszizmusra, hanem a homofóbia és a transzfóbia témájára is kiterjed. 

Az országjelentés összeállítása érdekében a Bizottság néhány tagja és szakértője 2014. június 2-6. között hivatalos országlátogatásra érkezett Magyarországra, amelynek keretében különböző állami szervek (minisztériumok, ombudsman, rendőrség) és civil szervezetek képviselőivel találkoznak a helyzet feltérképezésére. Az LMBT szervezetek képivselőivel a találkozóra 2014. június 2-án került sor.

A szervezetek a találkozó során felhívták a figyelmet az elmúlt évek jogalkotási fejleményeire (az új Alaptörvény és annak negyedik módosítása kirekesztői vonatkozásaira, az új Büntető Törvénykönyv pozitív változásaira, a gyűlöletbeszéd elleni polgári jogi szankciók LMBT közösséget érintő hiányosságaira), de kitértek a homofób és transzfób nézetek terjedésére is a politikai közbeszédben. A Bizottság tagjai konkrét kérdéseket tettek fel a közoktatásai tananyag, a menekültek jogai, valamint a transz és interszexuális emberek jogai kapcsán is. A találkozón egyesületünk mellett a Magyar LMBT Szövetség és a Labrisz Leszbikus Egyesület képviseltette magát. 

Témák