Az Európa Tanács szerint Magyarországon is veszélyben vannak az LMBTI emberek jogai | Háttér Társaság

Az Európa Tanács szerint Magyarországon is veszélyben vannak az LMBTI emberek jogai

Az Európa Tanács szerint Magyarországon is veszélyben vannak az LMBTI emberek jogai

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése aggodalmát fejezi ki az LMBTI emberekkel szembeni fokozódó gyűlöletbeszéd, erőszak és gyűlölet-bűncselekmények miatt.

 

A Közgyűlés kapcsolódó határozatában kifejezetten elítéli az elmúlt évek LMBTI emberek jogait érő támadásait, és e tekintetben Lengyelország, Oroszország, Törökország, valamint az Egyesült Királyság mellett külön felhívja a figyelmet Magyarországra is. A Közgyűlés kiemeli azt is, hogy a jogsértések jelentős része politikai szereplőktől, köztük a kormány képviselőitől és vallási vezetőktől származik.

 

A határozat elfogadásához vezető vita során a Közgyűlés rámutatott a Velencei Bizottság Magyarországgal kapcsolatos közelmúltbeli megállapításaira, és felszólította a tagállamokat, hogy ne hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek ellentétesek az LMBTI személyek jogaival, továbbá helyezzék hatályon kívül a már hatályban lévőket, köztük az “LMBTI ellenes propagandatörvényeket” is. A Közgyűlés felszólította az érintett államokat arra is, hogy haladéktalanul hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának azon ítéleteit, amelyekben az LMBTI személyek jogainak megsértését állapította meg a bíróság. A határozat kitér arra is, hogy a tagállamoknak meg kell erősíteniük az LMBTI embereket támogató jogszabályaikat, és hatékony büntetőjogi szabályokat kell elfogadniuk.

 

Hangsúlyozta a Közgyűlés azt is, hogy továbbra is szemléletváltásra van szükség a nemek közötti egyenlőség, a mérgező férfiasság és az LMBTI személyek jogainak társadalmi és kulturális felfogásában. Ennek megvalósítása érdekében felszólította a tagállamokat, hogy folytassanak tudatosságnövelő kampányokat, és hozzanak létre parlamenti hálózatot a nemzeti parlamentek közötti együttműködés elősegítése érdekében.

Témák