Azonos nemű pároknak és gyermekeiknek is jár a kedvezményes családi focijegy | Háttér Társaság

Azonos nemű pároknak és gyermekeiknek is jár a kedvezményes családi focijegy

 Flickr - stevendepoloAz Egyenlő Bánásmód Hatóság közbelépésére volt szükség, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség módosítsa a 2012 augusztusában elfogadott szabályzatát, amely kizárta az azonos nemű párokat és gyermekeiket a kedvezményes családi jegyre jogosultak köréből.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2012 augusztusában fogadta el a 170/2012. számú határozatát, amely „családi szektor” néven külön szektort biztosít a 3-5 fős családok részére. A határozat szerint a szektorba „a felnőtt férfi jegye teljes árú, női kísérője jegye térítésmentes, a gyermek jegye (max 3 gyermek) 25%-os áron kerül eladásra”. A diszkriminatív szabályozásra érintettek hívták fel a Háttér Társaság a Melegekért jogsegélyszolgálatának figyelmét, az egyesület ezután levélben kereste meg a Szövetséget kérve a szabályzat módosítását. Az MLSZ azonban a kérést az Alaptörvény házasság fogalmára hivatkozva elutasította. Ezután fordult a Háttér Társaság közérdekű igényérvényesítés keretében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH).

Az eljárás megindulását követően az MLSZ változtatott korábbi álláspontján, és 2013 februárjában módosította a vonatkozó szabályzatát olyan formában, hogy az immár két nagykorú állampolgár és gyermekei számára biztosítja a családi kedvezményt. Az EBH előtt zajló eljárás végül egyezségkötéssel zárult, hiszen a kifogásolt rendelkezést az MLSZ saját maga megváltoztatta.

“Az eset jól példázza, milyen nem szándékolt következményei lehetnek az Alaptörvény kirekesztő házasság- és családfogalmának. Hiába állítja a Kormány minden hazai és nemzetközi fórumon, hogy az azonos nemű párok, illetve gyermekeik a magyar jog szerint továbbra is családnak minősülnek, ha a jogalkalmazók a szabályozásból mégsem ezt olvassák ki” - mondta Dombos Tamás a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Az MLSZ korábbi gyakorlata egyébként nem egyedi eset, a Háttér Társaság több más szolgáltatóról is tud, ahol a családi kedvezmények vonatkozásában hasonlóan diszkriminatív rendelkezések vannak érvényben. Az Egyesület valamennyi tudomására jutott esetben felszólítja az érintett szolgáltatót a diszkriminatív gyakorlat megszüntetésére, ennek elmulasztása esetén pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Ha valaki a fentihez hasonló diszkriminatív szabályozással vagy gyakorlattal találkozik, értesítse róla egyesületünket a jogsegely@hatter.hu címen!

Témák