Bambitól Vukig: jelentsük az összes “megtévesztő” mesét! | Háttér Társaság

Bambitól Vukig: jelentsük az összes “megtévesztő” mesét!

Kulcsszavak: 
sajtóközlemény

Bambitól Vukig: jelentsük az összes “megtévesztő” mesét! A Kormányhivatal szerint a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat azzal, hogy nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. Segítsük a munkájukat, jelentsük be az összes olyan művet, ahol nem a kormány által elismert családmodell jelenik meg!

Fájlalod, hogy Vukot Karak nevelte fel, és nem figyelmeztettek arról, hogy nem lesz az életében erős anyaszerep? Megdöbbent, hogy előzetes tájékoztatás nélkül kellett végignézned, ahogyan Szimbának két férfi, Timon és Pumba nyújt biztonságos családi hátteret? Felháborít, hogy Csipkerózsika egy olyan szerető háztartásban nőtt fel, amit három nő teremtett meg? Esetleg egy másik mese csapta ki nálad a biztosítékot? Akkor eljött a te időd! Fordulj a fogyasztóvédelemhez! 

Tegnap hozta meg a fogyasztóvédelem azt a határozatot, ami kimondja: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat nem figyelmeztetni a vásárlókat arra, hogy a meseantológiában a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. A tájékoztatás hiányában sérültek a fogyasztók jogai és érdekei, állítja a hatóság. 

A fogyasztóvédelem megbélyegezné a Meseország Mindenkiét és arra kötelezné a kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, hogy a könyvön tüntessék fel hogy a mesék eltérnek a hagyományostól. Az Alaptörvény tiltja a hátrányos megkülönböztetést. 

A fogyasztóvédelem Alaptörvény-ellenes határozatát nem hagyjuk szó nélkül. A Háttér Társaság a határozatot támadó közigazgatási perben jogi képviseletet nyújt a Labrisznak. Azt várjuk, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és Alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése. 

De mit tehetsz Te? 

Az eljárást egy anonim bejelentés indította el. A pedagógiai és pszichológiai szakmai állásfoglalásokat figyelmen kívül hagyva született meg a döntés, ami megbélyegezné a társadalmi sokszínűségét leképező mesegyűjteményt. A fogyasztóvédelem nem definiálta, mik is azok a “hagyományos nemi szerepek”, amelyektől eltérnének a Meseország mindenkié szereplőinek viselkedésmintái. Így arra hívunk fel mindenkit, hogy kövesse az eredeti bejelentő iránymutató példáját, és jelentsen be hasonlóan “megtévesztő” meséket! 

Mintalevelünk kitöltésével egyszerűen tudsz a Kormányhivatal felé bejelentést tenni e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról. A levelet küldjétek el a fogyved_kmf_budapest@bfkh.gov.hu e-mail címre, papír alapon a 1051 Budapest, Sas u. 19. III. em. címre, vagy az ügyfélkaputokon keresztül. Fotózzátok le a levelet, osszátok meg a közösségi médiában #meseorszagmindenkie hashtaggel, és bátorítsátok arra az ismerőseiteket, hogy ők is jelentsenek be egy “hagyományostól eltérő” mesét!

 

Aláíró szervezetek: Budapest Pride, Háttér Társaság, Magyar Helsinki Bizottság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Prizma Közösség

 

 

Levélminta:

 

Budapest Főváros Kormányhivatala

Fogyasztóvédelmi Főosztály

 

Tisztelt fogyasztóvédelmi hatóság!

 

A sajtóból értesültem arról, hogy a Meseország mindenkié című könyv kapcsán megállapították: a Labrisz Egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott azzal, hogy nem tüntette fel a könyvön sehol, hogy a mesék a “hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg”, ezzel pedig megtéveszthette a vásárlókat.

 

Jogkövető állampolgárként fontosnak tartom felhívni a hatóság figyelmét az alábbi mesékre is, amelyek áthágják a hagyományos nemi szerepek szigorú határait. Különösen aggályosnak tartom, hogy a felsorolt mesék sokszor azt a hamis képet közvetíti, mintha csak kedves gyerekek, időnként beszélő állatok mókás kalandjairól szólnának, nem pedig “hagyományos nemi szerepek” tartalmának megkérdőjelezéséről. A jog egységének védelme, a tisztességes eljárás követelményének és a megkülönböztetés tilalmának hatékony érvényesülése érdekében fontosnak tartom mindezt jelezni a Tisztelt Hatóságnak. 

 

Az alábbi mesékről van tehát szó (a sor, attól tartok, még bővíthető lenne):

 1. Csipkerózsikát 17 éves koráig három nő neveli.
 2. A Némó nyomában Pizsije egy egyedülálló apuka. Egyes kommentelők szerint egyébként Pizsinek transzneműnek kellene lennie, ugyanis a bohóchalaknál az anyuka halála esetén az apuka nőneművé változik.
 3. Manócska egyedülálló szülőként fogadja örökbe Mazsolát.
 4. A Hupikék Törpikék otthona, Aprajafalva számos kérdést vet fel. Vajon mit csinál egymással a mindennapokban több tucat férfi és Törpilla, a falu egyetlen női lakója?
 5. A TV Maci minden este egy másik férfival, Paprika Jancsival bújik ágyba.
 6. Az Oroszlánkirályban Szimbát két férfi, Timon és Pumba fogadja örökbe és neveli fel.
 7. A Szépség és a Szörnyetegben Belle-t egyedül neveli az apja, Maurice. Szintén ebben a mesében van még egy egyedülálló szülő, Kanna mama, aki egyedül neveli Csészikét.
 8. A Dzsungel könyvében Mauglit először egy farkasfalka (még csak nem is emberek!), majd két férfi, Balu és Bagira nevelik.
 9. A Macskarisztokratákban egy egyedülálló nő nevel három gyereket, aki aztán randizni kezd egy férfivel, aki nem a gyerekei apja.
 10. Pocahontast az apja, Pumuklit egy (valószínűleg nem rokon) idős úr, Vukot pedig a nagybátyja, Karak neveli egyedül.
 11. A Frakk a macskák rémében egy olyan idős házaspárt látunk, akiknek nincsenek gyerekeik, csak háziállataik.
 12. Mulan férfinek adja ki magát, hogy megmentse a hadirokkant apját a sorkatonaságtól.
 13. Hüvelyk Panna egyedülálló nőként vállal gyereket.

 

Remélem, a hatóság ésszerű időn belül megvizsgálja a fentieket és levonja a megfelelő, jogszerű következményeket.

 

Tisztelettel: 


 

Témák