Belga egészségügyi hallgatók a Háttérben | Háttér Társaság

Belga egészségügyi hallgatók a Háttérben

Kulcsszavak: 
egészség, képzés

Belga egészségügyi hallgatók a HáttérbenA brüsszeli Université Libre de Bruxelles (ULB) húsz egészségügyi területen tanuló hallgatója tett látogatást a Háttérben 2016. március 3-án. A diákok az LMBTQI emberek magyarországi helyzetéről, a mentális egészség és a HIV/AIDS kérdéseiről tájékozódtak.

Öt napos tereplátogatásra érkezett Magyarországra a brüsszeli Université Libre de Bruxelles tartozó Haute Ecole Libre de Bruxelles Ilya Prigogine húsz egészségügyi területen tanuló hallgatója. A diákok egészségügyi intézményeket és civil szervezeteket kerestek fel, hogy tájékozódjanak a magyarországi egészségügyi ellátórendszer állapotáról, az egészségügyi területi előtt álló kihívásokról. A látogatásnak idén egy kiemelt témája is volt: a társadalmi nemek és az egészségügy kérdései, ennek keretében fontosnak tartották az LMBTQI emberek helyzetéről való tájékozódást is.

A találkozón a Háttér Társaság részéről Dombos Tamás, ügyvivő, és Horváth Katalin, a Személyes Segítő Szolgálat munkatársa vett részt. A beszélgetés keretében bemutatták az egyesület különböző egészségügyi területtel kapcsolatos állandó programjait (Információs és Lelkisegély Szolgálat, Személyes Segítő Szolgálat, HIV/AIDS Program), valamint az elmúlt évek egészségüggyel kapcsolatos kutatási projektjeit és azok főbb eredményeit.

A diákokat meglepte, hogy állami támogatás nélkül, önkéntesekre építve milyen kiterjedt szolgáltatásokat lehet nyújtani. A résztvevők részletes információkat kértek a segítő szolgáltatásoknál dolgozó önkéntesek képzési programjáról is, és hangot adtak azon véleményüknek is, hogy egy ilyen képzési program az egészségügyben dolgozó szakembereknek is nagyon hasznos lenne.

Témák