Bíróság: a magyar államnak is el kell ismernie a külföldi melegházasságokat bejegyzett élettársi kapcsolatként | Háttér Társaság

Bíróság: a magyar államnak is el kell ismernie a külföldi melegházasságokat bejegyzett élettársi kapcsolatként

Bíróság: a magyar államnak is el kell ismernie a külföldi melegházasságokat bejegyzett élettársi kapcsolatként

A külföldön kötött azonos neműek közötti házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni - mondta ki elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A pert egy Belgiumban élő amerikai-magyar leszbikus pár indította, akik ott kötöttek házasságot, de annak hazai anyakönyvezését a magyar hatóságok megtagadták. Képviseletüket a Háttér Társaság ügyvédje látta el.

Az azonos nemű párok a világ egyre több (jelenleg: 22) országában házasságot köthetnek. Magyarországon ugyan a meleg és leszbikus párok össze nem házasodhatnak, 2009 óta azonban bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek, ami a házassághoz nagyon hasonló családjogi intézmény. A két jogintézmény hasonlósága ellenére azonban mindezidáig, ha egy azonos nemű pár külföldön házasságot kötött, azt a magyar hatóságok még bejegyzett élettársi kapcsolatként sem ismerték el. Ez pedig azzal a paradox eredménnyel járhat, hogy itthon bejegyzett élettársi kapcsolatot sem köthetnek, mivel ha a külföldi fél személyes joga az azonos neműek házasságát elismeri, akkor házasemberként Magyarországon nem köthet bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Egy amerikai-magyar leszbikus pár azonban nem fogadta el a magyar hatóságok diszkriminatív, értelmetlen gyakorlatát, és közigazgatási pert indított a házasságuk hazai anyakönyvezését megtagadó hatósági döntés ellen. 2017. április 25-i - nem jogerős - ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a párnak adott igazat.

A bíróság érvelése szerint a hatályos jogszabályok tételesen sem kifejezetten megengedő, sem tiltó rendelkezéseket nem tartalmaznak az ilyen helyzetekre, a nemzetközi magánjogról szóló törvényerejű rendelet alapján azonban a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni. Ennek megtagadása sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését.

“A józan ész győzött a bigottsággal és hatósági szűklátókörűséggel szemben” - kommentálta a döntést a felperesek jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság ügyvivője. “A hatóság jogértelmezése számos pár életét megnehezítette. Ha egyszer a magyar jog kimondja a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat közel egyenértékűségét, érthetetlen, hogy a hatóságok eddig miért zárkóztak el ettől a megoldástól.”

Témák