Bíróság: kártérítést kell fizetnie az iskolának, amiért nem vették fel a leszbikus szülők gyermekét | Háttér Társaság

Bíróság: kártérítést kell fizetnie az iskolának, amiért nem vették fel a leszbikus szülők gyermekét

Bíróság: kártérítést kell fizetnie az iskolának, amiért nem vették fel a leszbikus szülők gyermekét

Jogerősen háromszáz-ötvenezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatainak megtérítésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Kispesti Waldorf Iskolát, amiért 2013-ban elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli. A felperest a Háttér Társaság képviselte.

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. A leendő osztálytanítóval folytatott beszélgetésen minden rendben zajlott, már a próbahétben is megállapodtak, amikor az anyuka elmondta: a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli. A tanárnő szóban ugyan nem jelzett semmit, másnap emailben közölte: “családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2014-ben már a család javára döntött: 50.000 Ft-ra bírságolta az iskolát. A megalázóan alacsony összegű bírság után az anyuka úgy döntött: kártérítést is követel az iskolától.

A Fővárosi Törvényszék az Egyenlő Bánásmód Hatóság helyzetértékelését osztva megállapította: a felperes fiának az alperesi intézménybe történő felvétele a felperes szexuális irányultsága miatt hiúsult meg. Arra az érvre, hogy az elutasításra a gyermek érdekében volt szükség, a bíróság elvi éllel szögezte le: “A mindenkori oktatási intézményektől és azok pedagógusaitól elvárható, hogy (...) a megfelelő pedagógiai eszközök alkalmazásával megakadályozzák az olyan tanulók inzultálását, akik bármilyen tulajdonságuk folytán eltérnek az osztály más tagjaitól. Az eltérő tulajdonsággal rendelkező diákok nem szenvedhetnek hátrányt azáltal, hogy az oktatási intézmény, avagy annak osztálytanítója nem képes, vagy nem akar az ő személyes igényeikre figyelemmel lenni és az osztályközösségbe való beilleszkedésüket elősegíteni.” A bíróság az anyukának háromszáz-ötvenezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, és kötelezte az iskolát a kamatok és a perköltség megtérítésére is.

“Egyrészt örülünk, hogy a bíróság is elismerte: egy gyermek hátrányos megkülönböztetése szülei szexuális irányultsága miatt elfogadhatatlan.” - közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. “Ugyanakkor sajnálatos, hogy a bíróság közbenjárására van szükség, hogy ezt az iskolák is elfogadják.”

Az esetet követően a gyermeket nevelő azonos nemű párok érdekében dolgozó Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Magyar LMBT Szövetség levélben fordult a Magyar Waldorf Szövetséghez, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz és az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy az ilyen esetek megelőzhetőek legyenek. A címzettek még csak válaszra sem méltatták a civileket. “Úgy látszik továbbra is a pereskedés az egyetlen út, hogy felhívjuk a döntéshozók figyelmét: egyre több azonos nemű szülőpár nevel gyermeket, mára már ők is a társadalmi valóság részévé váltak. Fontos lenne, hogy a jogszabályok is tiszta helyzetet teremtsenek, és elismerjék a családok sokszínűségét.” - tette hozzá Faix-Prukner Csilla, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik kurátora .

Témák