Dr. Szabó Judit kapta idén a Háttér-díjat | Háttér Társaság

Dr. Szabó Judit kapta idén a Háttér-díjat

Hagyományosan a Budapest Pride megnyitóján, a Toldi moziban adjuk át a Háttér-díjat. Idén Dr. Szabó Judit, egyesületünk egyik alapítója részesült az elismerésben. A díjat Mocsonaki László ügyvivő nyújtotta át.

A Háttér Társaság 2005 óta adja át a Háttér-díjakat azon személyeknek, akik a legtöbbet tették az LMBTQI közösségért. Idén a 19. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján ismételten átadásra került a díj. A jubiláló díjátadó az idei évben odaítélésének módját tekintve is megújult: első körben a széles nagyközönség ajánlásait vártuk, az így összeállított öt jelölt közül pedig a korábbi évek Háttér-díjasai döntöttek az idei díjazottról, aki az Ábel Tamás üvegkészítő művész által alkotott díjat a Toldi moziban vehette át Mocsonaki László ügyvivőtől.

Dr. Szabó Judit és a díj tervezője, Ábel TamásIdei díjazottunk, Dr. Szabó Judit közgazdász. 1949-ben született, 1972-ben védte meg diplomáját. Tudományos kutatóként, elemző közgazdászként, könyvkiadói szerkesztőként és egyetemi oktatóként dolgozott, jelenleg már nyugdíjas. 1993-1994-ben részt vett a – végül be nem jegyzett – Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért egyesület alapításában, a szervezet felügyelőbizottsági tagja volt.

A Háttér Társaság egyik alapító ügyvivője, az egyesületben azóta is aktívan tevékenykedik (jelenleg a Háttér egyik felügyelőbizottsági tagja). 1997-ben ő szervezte az első felvonulás utáni programokat a Capellában. Egyik szervezője volt a Magyar Gárda alakulásakor szervezett antifasiszta tüntetésnek („tojás” tüntetés) és a 2008 őszi Tarka Magyar felvonulásnak.

Az 1990-es években öt, részben meleg tárgyú novellája jelent meg a 2000 című folyóiratban, valamint a Labrisz újságban olvashattuk verseit, és több rádiójegyzete hangzott el a Magyar Rádió Önazonos című műsorában. Hobbija a fényképezés, a Budapest Pride fesztiválokon és a LIFT-en (Leszbikus Identitások Fesztiválján) is kiállított. Régebbi Pride-okon készített képei – mások alkotásaival együtt – az idei Stockholm Pride-on is láthatók. Egyike az első LIFT-díjasoknak.

A díjazottnak ezúton is gratulálunk.

hatter.hu

Témák