EBH: Félmilliós bírság a miskolci polgármesternek a melegek diszkriminálásáért | Háttér Társaság

EBH: Félmilliós bírság a miskolci polgármesternek a melegek diszkriminálásáért

MiskolcSzexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg a miskolci polgármester azzal, hogy megtagadta a „Miskolc” név használatát egy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek érdekében tevékenykedő helyi civil szervezettől. A szervezet képviseletét a Háttér Társaság látta el.

Miskolcon 2013 óta működik Miskolci Mások néven a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösséget összefogó csoport. Kezdetben civil társaságként működtek, 2015 októberében döntötték el, hogy tevékenységüket bejegyzett egyesületként kívánják folytatni. Mivel az önkormányzat helyi rendelete előírja, hogy a város nevét viselni kívánó szervezeteknek engedélyt kell kérniük a névhasználatra, az egyesület kérelemmel fordult Kriza Ákos polgármesterhez, aki azonban bármiféle indokolás nélkül megtagadta a névhasználati engedély kiadását. Az egyesület ezt követően kereste meg a Háttér Társaságot, amely vidéki közösségfejlesztési programja keretében évek óta támogatja a helyi csoport működését.

A Háttér Társaság közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, amelyből kiderült, a névhasználat megtagadása példa nélküli volt: korábban minden kérelmet jóváhagytak. A szervezetek ezt követően fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz annak megállapítását kérve, hogy a polgármester a szervezet által képviselt csoport (az LMBT közösség) miatt utasította el az engedély megadását. Az önkormányzat ellenkérelmében formai indokok mellett arra hivatkozott, hogy a „kérelemből nem volt megállapítható, hogy tevékenysége miként járulhat hozzá a város megbecsülésének fokozásához.”

A Hatóság az önkormányzat kimentését nem fogadta el, és felhívta rá a figyelmet, az önkormányzatnak hiánypótlás keretében lehetősége lett volna további információkat bekérnie a kérelmezőktől, ezzel a lehetőséggel azonban nem élt. Az EBH határozatában ugyanakkor elvi éllel szögezi le: „önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja.” A Hatóság példamutatóan magas, 500.000 Ft-os bírságot szabott ki a polgármesterre.

„Örülünk neki, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyesületünknek adott igazat” – reagált a döntésre Molnár Krisztián, a Miskolci Mások Egyesület elnöke. „A jogi eljárás megindítása csak a végső eszköz volt a kezünkben, az eljárás során is törekedtünk az egyezségkötésre, de ezt az önkormányzat lesöpörte az asztalról. Mi mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy tovább folytathassuk azt a munkát, amit a helyi LMBT közösség érdekében megkezdtünk. A polgármester magatartása jól mutatja, hogy sok még a teendő itt Miskolcon.”

A Miskolci Önkormányzatnak az elmúlt időszakban nem először gyűlik meg a baja az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. Korábban 500.000 Ft-os bírságot kaptak a romákat diszkrimináló telepfelszámolási program kapcsán is. A jelen ügyben hozott határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, de a polgármester bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát.

Témák