Egy év nyolc hónap börtön egy leszbikus pár bántalmazásáért | Háttér Társaság

Egy év nyolc hónap börtön egy leszbikus pár bántalmazásáért

Egy év nyolc hónap börtön egy leszbikus pár bántalmazásáért

2021 júliusában, egy hónappal a propagandatörvény megszavazása után, egy férfi szidalmazott és bántalmazott egy az Andrássy úton békésen sétáló leszbikus párt. A példás gyorsasággal lefolytatott eljárásban az elkövetőt 2022 márciusában jogerősen egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A két nő egymást átkarolva sétált a budapesti Andrássy úton, amikor egy férfi odakiáltotta nekik: “Mocskos buzik, takarodjatok át a túloldalra!” A pár közelebb érve próbálta őt kikerülni, azonban mikor elhaladtak mellette, az elkövető belökte őket a parkoló autók közé. A férfi trágár, sértő módon tovább szidalmazta a nőket, ameddig egy közeli házba be nem ment.

A gyűlölet-bűncselekmény a feljelentést követően hat hónap alatt eljutott a bírósághoz. A Pesti Központi Kerületi Bíróság, tekintettel arra, hogy egyszerű megítélésűnek tartotta az ügyet, rövid idő alatt, tárgyalás tartása nélkül felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt.

A férfi alig egy hónappal a homofób és transzfób propagandatörvény elfogadása után támadt rá a leszbikus párra. Jogvédő szervezetek már a törvénymódosítás beadásakor figyelmeztettek: ilyen jogszabályok bevezetése az LMBTQI emberek biztonságát sodorja veszélybe. 2021 júniusa óta jelentősen növekedett a Háttér Társaságnak bejelentett, LMBTQI személyeket ért bántalmazások és támadások száma. A társadalom egy része ugyanis a kormánypropaganda hatására feljogosítva érzi magát arra, hogy erőszakkal lépjen fel a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó személyek ellen. 

Az Európai Alapjogi Ügynökség 2019-es kutatása szerint a magyarországi LMBTQI emberek 11%-át érte szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt erőszakos támadás a kutatást megelőző 5 évben. Ez évi többezer homofób és transzfób támadást jelent, mégis csak néhány esetben indul jogi eljárás.

“Ez a támadás pontosan mutatja azt, hogyan csapódik le az LMBTQI emberek mindennapjaira a kormány homo- és transzfóbiája. Üdvözöljük, hogy a hatóságok gyorsan és korrektül jártak el az ügyben. Bízunk abban, hogy az ítélet híre jelentős visszatartó erővel bír – bár kérdéses, hogy a potenciális elkövetők hány százalékához jut el, hiszen a közmédia mélyen hallgat az ilyen támadásokról és a bírósági eljárásokról. A közelgő Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás előtt talán még fontosabb nyomatékosítani, hogy az LMBTQI emberekkel szembeni gyűlölet-bűncselekmények nem maradnak büntetlenül” mondta Dombos Tamás a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Ha LMBTQI személyként Te is gyűlölet-bűncselekmény áldozata lettél, keresd fel a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatát a jogsegely@hatter.hu email címen, vagy írd meg nekünk a történeted a jelentsd-a-homofobiat.hu oldalon!

Témák