Egyezség: vállalta a fogászat a HIV-vel élő ügyfél kezelését | Háttér Társaság

Egyezség: vállalta a fogászat a HIV-vel élő ügyfél kezelését

Egyezség: vállalta a fogászat a HIV-vel élő ügyfél kezelését

HIV-vel élő ügyfelünktől egy fogászati klinika megtagadta az ellátást. Végül, miután a Háttér Társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, vállalták a kezelést.

2017-ben ügyfelünk egy fogászati implantátum műtétre érkezett Budapestre egy magánklinikára. A klinikán a kórelőzményeimet tartalmazó nyilatkozaban feltüntette, hogy HIV-vel él, de gyógyszert szed, emiatt szervezetében a HIV vírus nem kimutatható. Már előkészítették a műtétre, amikor hosszas várakoztatás után az orvos közölte, hogy az ügyfél HIV-státusza miatt nem tudja elvégezni a műtétet.

A Budapestre utazást megelőzően a klinikával folytatott hosszú levelezés során soha nem utaltak rá, hogy bármilyen korlátozás lenne érvényben a HIV-vel élőkkel kapcsolatban. Egy ilyen korlátozás nem is indokolt, és nem is jogszerű. Ki nem mutatható vírusszám esetén a fertőzési kockázat alacsony, de az orvosi személyzet egyébként is minden esetben köteles olyan steril eszközöket, valamint védőfelszerelést használni, amely őket is és a betegeket is megvédi az esetleges fertőző betegségektől, hiszen nem minden beteg van tisztában azzal, hogy fertőzést hordoz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. július 16-án kelt körlevelében hívta fel az egészségügyi szolgáltatók figyelmét, hogy a HIV-vel élők és AIDS betegek nem HIV-specifikus ellátásának megtagadása jogellenes.

Ügyfelünk a Háttér Jogsegélyszolgálat segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Bár a cég a jogsértés tényét nem ismerte el, egy egyezség keretében vállalta, hogy elvégzi a szükséges orvosi beavatkozást, és átvállalja a páciens budapesti tartózkodásának költségeit.

Kutatást indítottunk, hogy jobban megértsük a HIV-vel élők kihívásait, és jobban tudjunk segíteni! Ha HIV-vel élsz, öt perc alatt kitöltheted ezt a kutatást, és interjúra is jelentkezhetsz!

Kitöltöm a HIV-vel élőkről szóló kutatást!

Témák