Egyszerűbbé vált a méltányossági kérelmek benyújtása | Háttér Társaság

Egyszerűbbé vált a méltányossági kérelmek benyújtása

Egyszerűbbé vált a méltányossági kérelmek benyújtása

Egyesületünk javaslatára új űrlapot vezetett be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a méltányossági kérelmek benyújtására. Az eljárás a nemi megerősítő beavatkozások teljes társadalombiztosítási támogatás melletti igénybevételét teszi lehetővé a rászoruló transz emberek számára.

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján a nemi megerősítő beavatkozásokat (vagy ahogy a jogszabályok fogalmaznak “a külsődleges nemi jellegek megváltoztatására irányuló beavatkozásokat”) a társadalombiztosítás alapesetben csak 10% erejéig finanszírozza. Véleményünk szerint ez a szabályozás súlyosan diszkriminatív, ezért minden lehetséges fórumon fellépünk ellene - eddig egyelőre sikertelenül.

Létezik azonban egy olyan eljárás, amelynek keretében a rászoruló transznemű emberek a 10%-nál magasabb, bizonyos esetekben teljes társadalombiztosítási támogatás mellett vehetik igénybe ezeketet a beavatkozásokat. A méltányosági alapon történő térítést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (az OEP jogutódjánál) lehet kezdeményezni. A kérelmek benyújtását eddig igencsak megnehezítette, hogy a kérelem benyújtására nem létezett nyomtatvány, így a kérelmezőknek maguknak kellett összeállítaniuk annak szövegét.

2017 áprilisában egyesületünk közérdekű bejelentéssel fordult a a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, amelyben egy új nyomtatvány kidolgozására és az Alapkezelő honlapján található tájékoztató kiegészítésére tettünk javaslatot.

Javaslatunkat az Alapkezelő elfogadta, az új nyomtatvány elérhető az Alapkezelő honlapján, ugyanakkor a honlapon található tájékoztató egyértelművé teszi, hogy a nyomtatvány használata nem kötelező.

Témák