Elérhető a Háttér Archívum és Könyvtár online adatbázisa | Háttér Társaság

Elérhető a Háttér Archívum és Könyvtár online adatbázisa

Kulcsszavak: 
archívum, könyvtár, könyv
Elérhető a Háttér Archívum és Könyvtár online adatbázisa

A Háttér Archívum és Könyvtár adatbázisa immáron hozzáférhető az egyesület honlapján is. A több ezer tételt tartalmazó adatbázisban többféleképpen böngészhetőek az LMBTQI témájú anyagok. Elsőként a könyvek és tanulmányok adatait tesszük nyilvánossá, és jelezzük, mely anyagok elérhetőek az Archívumban.

A Háttér Archívum adatbázisának tételeit hosszú évek alatt több önkéntes munkatársunk gyűjtötte, fejlesztette. A Mások magazinban a kilencvenes években jelent meg lista arról, hogy mely könyvekben vagy filmekben jelenik meg az LMBTQI téma. Ezzel párhuzamosan irodalomszerető, filmkedvelő magánszemélyek, LMBTQI mozgalmárok és archivisták is készítettek hasonló tematikájú összeállításokat. Ezeket a listákat dolgoztuk fel, bővítettük és fejlesztettük tovább az elmúlt évek során egy olyan adatbázissá, amely elsősorban a magyar vonatkozású, magyar nyelven megjelent vagy Magyarországon bemutatott LMBTQI témájú könyvek, filmek, tanulmányok, színházi előadások adatait tartalmazza. De helyet kaptak a kiemelt kulturális jelentőséggel bíró, LMBTQI témájú irodalmi és filmes alkotások, valamint az egyesület szakmai munkájához kapcsolódó idegen nyelvű szakirodalmak is. Néhány évvel ezelőtt a Háttér Társaság korábbi honlapján működött már egy hasonló adatbázis. Ez a mostani egy jelentősen továbbfejlesztett gyűjtemény.

Elsőként a könyvek és a tanulmányok adatait tartalmazó listát tesszük elérhetővé, aztán majd fokozatosan kerülnek fel a filmek és a sajtóanyagok is.

Az adatbázis egyben a Háttér Archívum és Könyvtár katalógusa is, hiszen az adatbázisban azt is feltüntettük, mely tételek érhetőek el gyűjteményünkben teljes terjedelmükben. Az interneten szabadon hozzáférhető anyagok esetében az adatbázis az internetes elérhetőséget is tartalmazza, így azok az adatbázisból egy kattintásra elérhetőek. A szabadon nem hozzáférhető anyagok előzetesen egyeztetett időpontban, egyesületünk  irodájában tekinthetők meg.

Az adatbázis természetesen tovább formálódik, folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb tételek. A gyűjtésbe is be lehet kapcsolódni: akinek tudomása van olyan LMBTQI témájú  könyvekről, tanulmányokról, amelyek adatai még nem szerepelnek az adatbázisban, kérjük, hogy a http://hatter.hu/archivum/javaslat címen található űrlap kitöltésével értesítsen minket!

Az adatbázissal, annak használatával kapcsolatos észrevételeket az archivum@hatter.hu címen várjuk.

A katalógus a következő linken érhető el:

http://hatter.hu/archivum/katalogus

Témák