Elindult a meleg férfiak szexuális életével foglalkozó kutatás adatainak feldolgozása | Háttér Társaság

Elindult a meleg férfiak szexuális életével foglalkozó kutatás adatainak feldolgozása

Elindult a meleg férfiak szexuális életével foglalkozó kutatás adatainak feldolgozása

2018. április 24-25-én két munkatársunk Berlinben járt az ESTICOM projekt keretében szervezett szakértői találkozón.

Az ESTICOM (European Surveys and Training to Improve MSM Community Health) projekt célja, hogy a férfiakkal szexelő férfiak (MSM) és az őket segítő közösségi egészségmunkások körében végzett kérdőíves kutatások, illetve képzések révén segítse az MSM emberek szexuális egészségének megőrzését, egészség-tudatosságának fejlesztését. Az EMIS (European MSM Internet Survey) és az ECHOES (European Community Health Worker Online Survey) kérdőívek adatfelvétele 2018 elején lezárult, jelenleg folyik az adatok elemzése.


E munkát segítendő 2018. április 24-25-én Berlinben tartott szakértői workshopot a Robert Koch Intézet. Az eseményen a projekt vezetői bemutatták az EMIS és az ECHOES adatfelvételek előzetes eredményeit. A workshop célja volt emellett a résztvevő országok meghívott szakértőivel történő egyeztetés is. A workshopon magyar részről Mocsonaki László (Háttér Társaság) és P. Tóth Tamás (MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet, a Háttér Társaság tagja) vettek részt.
Az EMIS kérdőív az MSM férfiak szexuális gyakorlataira, biztonságos szexszel kapcsolatos tudására és a nemi úton terjedő betegségekkel való ismereteire, valamint az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos tapasztalataira fókuszált. A kérdőívre összesen 137 358 érvényes válasz érkezett, Magyarországról 2177. Az európai szintű jelentés mellett az év folyamán a magyar adatokat elemző részletes jelentés is készül.


Az ECHOES kutatás az ún. „közösségi egészségmunkások” (színtereken dolgozó professzionális vagy peer-segítők), illetve az azokat foglalkoztató szervezetek helyzetének feltárását célozta meg. A kutatási eredmények feldolgozása során külön nehézséget okoz a különböző régiók közötti eltérések: pl.: a kutatásban résztvevő 36 országból négy nyugat-európai ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és Németország) válaszadói tették ki az összes kérdőív kitöltőinek több mint 50%-át, míg a kelet-európai országok többségében a kitöltők száma 10 fő alatt volt. A kutatási jelentés az eredmények mellett a szolgáltatást nyújtó szervezetek és döntéshozók számára készült ajánlásokat is tartalmaz majd.


Köszönjünk annak a több mint 2000 magyarországi válaszadónak, aki aki kitöltötte az EMIS kérdőívet, és annak a 9 egészségmunkásnak, aki kitöltötte az ECHOES kérdőívet, és ezzel hozzájárult a kutatás sikerességéhez. 

 

Témák