Elindult az új, LMBTQI-ellenes gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak támogatására fókuszáló projektünk | Háttér Társaság

Elindult az új, LMBTQI-ellenes gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak támogatására fókuszáló projektünk

Elindult az új, LMBTQI-ellenes gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak támogatására fókuszáló projektünk

A 2024 márciusától 2026 februárjáig tartó projektet spanyol, olasz, litván, szlovén, illetve görög partnerekkel valósítjuk meg.

A Háttér Társaság Jogi Programja már 2022 óta dolgozik együtt azokkal a civil szervezetekkel és akadémiai intézményekkel, akikkel most új kétéves projektbe kezdtünk bele. 

A jól bevált együttműködés eredményeként született meg az a nemzetközi összehasonlító jelentés, ami interszekcionális szempontból vizsgálja a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni fellépést a jogi környezettől az elérhető szolgáltatásokig. A hamarosan záruló CounterHate elnevezésű projekt során az bizonyosodott be, hogy minden vizsgált országban rendszerszintű hiányosságok vannak az áldozatsegítő rendszerben. Ilyenek többek között:

  • a civil szervezetek és az állami szervek közötti együttműködés hiánya;
  • a sértettek újbóli áldozattá válását eredményező gyakorlatok;
  • az interszekcionális perspektíva hiánya a támogató szolgáltatásokban.

A 2024 márciusától 2026 februárjáig tartó, ENACT: Az LMBTQI-ellenes gyűlölet-bűncselekmények áldozatait támogató civil szervezetek erősítése c. új projekt ezekre a kutatási eredményekre alapozva viszi tovább a nemzetközi civil és akadémiai konzorcium munkáját. Amint az a nevéből is kiderül, ezúttal kifejezetten LMBTQI-ellenes gyűlölet-bűncselekmények, és az arra adott válaszok állnak a középpontban. 

És hogy miért van erre szükség? Sajnos a nemi identitás és a szexuális irányultság a gyűlölet-bűncselekmények egyik leggyakoribb motivációi. Az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2019-es LMBT kutatásának eredményei szerint a résztvevők 42%-a érezte úgy, hogy hátrányos megkülönböztetés vagy zaklatás érte a kutatást megelőző évben. 11%-ukat pedig legalább egyszer célozta erőszakos fenyegetés vagy támadás a kutatást megelőző öt év folyamán (kiváltképpen a transznemű embereket, az ő esetükben ez az arány 17%). Az Enact projektben résztvevő országokban mind hasonlóan magas ez az arány: Litvániában 12%, Magyarországon 11%, Szlovéniában 10%, Görögországban 9%, Spanyolországban és Olaszországban pedig 8%. 

Az új projektben az eddigiekhez képest kiemelt figyelmet helyezünk majd az áldozatok konkrét gyakorlati tapasztalatainak megismerésére, az elérhető áldozatsegítő szolgáltatásokra, illetve a kulcsfontosságú szakemberek bevonására.

A projektcélokról és a partnerszervezetekről pontos információt a projektleírásban találsz. A projekt keretében megvalósuló kampányokról, képzésekről, és kutatásokról pedig a honlapunkon fogunk hírt adni az érdeklődőknek. 

A projekt első lépéseként kvalitatív interjúkat folytatunk és fókuszcsoportos beszélgetést tartunk, amelyek alapján előreláthatólag 2024 őszén kutatási jelentést és tájékoztató anyagokat készítünk. Ezt követően hazai és nemzetközi műhelyfoglalkozásokra is sor kerül majd, ami az állami szervek és a civil szervezetek közötti együttműködést lesz hivatott elősegíteni. A szakembereknek fejlesztett tréning modul 2025 őszétől lesz elérhető. Emellett pedig szakpolitikai ajánlásokkal, nemzetközi konferenciával, tudományos cikkekkel, infónapokkal és tudatosságnövelő kampányokkal is készül a konzorcium.

A projektet az Európai Bizottság Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek programja támogatja.

Témák