Előadás a BÁH munkatásainak az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteiről | Háttér Társaság

Előadás a BÁH munkatásainak az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteiről

Kulcsszavak: 
BÁH, menekültek

ENSZ Menekültügyi FőbiztosságEgyesületünk munkatársa tartott előadást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2013. november 20-21-én megrendezett, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szociális munkásainak szervezett szemináriumán. 

A szeminárium a Főbiztosság 2013 elején indult, Response to Vulnerability in Asylum c. projektjének keretében került megrendezésre. A projekt célja, hogy feltérképezze a sérülékeny menedékkérőket érintő jogszabályi környezetet és gyakorlatot; felmérje, hogyan látják saját helyzetüket a sérülékeny menedékkérők; képzéseket és szemináriumokat szervezzen az érintett kormányzati szakemberek számára; és az eljáró hatóságok munkáját  megkönnyítő  új eljárási protokollokat dolgozzon ki. 

A szeminárium során a traumatizált menedékkérők, illetve két sérülékeny csoport, a szexuális és nemi erőszak áldozatai és az LMBTI menedékkérők sajátos szempontjai voltak napirenden. Az előadásokat és a tréninggyakorlatot a Cordelia Alapítvány, a Menedék Egyesület, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen egyesület és a Háttér Társaság munkatársai tartották. A képzésen a békéscsabai, debreceni és nyírbátori menekültügyi őrzött befogadó központok vezetői, illetve munkatársai vettek részt.

Egyesületünk munkatársa, Dombos Tamás előadásában a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb szakkifejezések értelmezése mellett röviden bemutatta az LMBTI embereket származási országukban érő üldöztetés legfontosabb formáit, majd öt problématerület kapcsán (hatósági előítéletek, biztonságos elhelyezés, a transznemű személyek nemének megállapítása, egészségügyi ellátás, családi kapcsolatok elismerése) elemezte az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteit és az erre adható válaszokat. Az előadás zárásaként az LMBTI menedékkérők iránti elfogadó bánásmód gyakorlati megvalósításában nyújtott segítséget a BÁH munkatársai számára.

Témák