Előadás az online gyűlöletbeszéd elleni képzésen | Háttér Társaság

Előadás az online gyűlöletbeszéd elleni képzésen

Előadás az online gyűlöletbeszéd elleni képzésen, Budapest, 2012. december 17-1Jogsegélyszolgálatunk egyik ügyét is feldolgozták munkatársunk segítségével az Európa Tanács online gyűlöletbeszéd elleni kampánya aktivista képzésének résztvevői. 

2012. december 17-18-án az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésre felkészítő képességfejlesztő műhelyfoglalkozást tartott a Szubjektív Értékek Alapítvány Budapesten. A képzés az Európa Tanács új ifjúsági kampányához, a "Gyűlölj engem!" kampányhoz kapcsolódik, amelynek célja az ifjúság mobilizálása az interneten terjedő gyűlöletbeszéd ellen.

A kétnapos képzés keretében a résztvevők többek között a gyűlöletbeszéd elleni fellépés jogi lehetőségeivel is megismerkedtek. Ennek során egyesületünk egyik munkatársa jogsegélyszolgálatunk egyik jelenleg is futó ügyén keresztül mutatta be az online gyűlöletbeszéd elleni jogi fellépés lehetőségeit és nehézségeit. 2012 júniusában a deres.tv nevű internetes oldalon a EuroGames LMBT sportrendezvény szervezőinek levadászására felszólító cikk jelent meg. Jogsegélyszoglálatunk 11, a cikkben név szerint említett személy képviseletében feljelentést tett a rendőrségen közösség tagja elleni erőszak előkészülete kapcsán. A nyomozás jelenleg is folyik, az internetes portál azóta nem elérhető. 

A képzés az Európa Tanács másfél évig tartó kampányának egyik első eleme volt, az elkövetkező hónapokban a projekt honlapján online kurzus indul a gyűlöletbeszédről, aktivistáknak és szervezeteknek szóló útmutatókat tesznek közzé, és a fiatalokat megszólító internetes médiakampány is indul. 

Témák