Előadás rendőröknek az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteiről | Háttér Társaság

Előadás rendőröknek az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteiről

Kulcsszavak: 
menekültek, rendőrség

ENSZ Menekültügyi FőbiztosságEgyesületünk munkatársa tartott előadást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2013. június 10-11-én megrendezett, a rendőrség és az érintett gyermekotthonok munkatársait megcélzó szemináriumán. 

A szeminárium a Főbiztosság nemrégiben indult, Response to Vulnerability in Asylum c. projektjének keretében került megrendezésre. A projekt célja, hogy feltérképezze a sérülékeny menedékkérőket érintő jogszabályi környezetet és gyakorlatot; felmérje, hogyan látják saját helyzetüket a sérülékeny menedékkérők; képzéseket és szemináriumokat szervezzen az érintett kormányzati szakemberek számára; és az eljáró hatóságok munkáját  megkönnyítő  új eljárási protokollokat dolgozzon ki. 

A szeminárium során négy sérülékeny csoport, a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékos személyek, a szexuális és nemi erőszak áldozatai és az LMBTI menedékkérők sajátos szempontjai voltak napirenden. Az előadásokat és workshopokat a Cordelia Alapítvány, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Egyesület, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen egyesület és a Háttér Társaság a Melegekért munkatársai tartották. A képzésen Békés, Bács-kiskun és Csongrád megyei, idegenrendészeti területen dolgozó rendőrök, valamint a fóti, hódmezővásárhelyi és ópusztaszeri gyermekotthonok munkatársai vettek részt.

Egyesületünk munkatársa, Dombos Tamás előadásában a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb szakkifejezések értelmezése mellett röviden bemutatta az LMBTI embereket származási országukban érő üldöztetés legfontosabb formáit, majd öt problématerület kapcsán (hatósági előítéletek, biztonságos elhelyezés, a transznemű személyek nemének megállapítása, egészségügyi ellátás, családi kapcsolatok elismerése) elemezte az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteit és az erre adható válaszokat. Az előadás zárásaként az LMBTI menedékkérők iránti elfogadó bánásmód gyakorlati megvalósításában nyújtott segítséget az érintett állami szervek munkatársai számára.

Témák