Elszabotálta a minisztérium a válaszadást: Az EBH-hoz fordulunk | Háttér Társaság

Elszabotálta a minisztérium a válaszadást: Az EBH-hoz fordulunk

Elszabotálta a minisztérium a válaszadást: Az EBH-hoz fordulunk

A minisztérium nem adott választ arra országgyűlési kérdésre, hogy miért nem csatlakozhatott a Családok Évéhez az LMBTQI emberek családon belüli elfogadásáról szóló esemény. A Háttér Társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem engedte, hogy a novemberben megrendezett LMBTQI a gyerekem! közösségi nap csatlakozzon a Családok Éve programsorozathoz. Pedig a családon belüli elfogadás nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek életét határozza meg, hanem a családjukét is. Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság kutatásai szerint közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat.

“A Családok Éve programsorozatról a https://csaladokeve.hu/ honlapon tájékozódhat. Magyarországon a szexuális kisebbségek helyzete jogilag rendezett” – ennyit válaszolt Rétvári Bence államtitkár Ungár Péter országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, ami a miérteket firtatta. A Családbarát Ország Nonprofit Kft., majd a Minisztérium a rendezvény előtt heteken keresztül nem adott választ arra, hogy a rendezvény csatlakozhat-e a kormányzati programsorozathoz.

“Felháborítónak tartjuk, hogy a kormány nem hajlandó elismerni, hogy sok családnak kihívást jelent, ha egy családtag előbújik mint LMBTQI személy. Magyar családok ezrei esnek szét azért, mert nem áll rendelkezésükre elég információ arról, hogy mit is jelent, ha egy gyermek leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer vagy interszex” – mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programjának vezetője. “A Családok Éve programsorozatnak minden magyar családhoz szólnia kellett volna, de a kormány szándékosan akadályozta ezt” – tette hozzá.

A Háttér Társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul. A szervezet idén sikerrel ment perre azért, hogy a jogszabályoknak megfelelően LMBTQI csoportok programjai is megjelenhessenek a Debreceni Egyetemen és az Új Nemzedék közösségi terekben. Korábban a Háttér Társaság szintén sikerrel fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz azért, hogy a csalad.hu honlapon szerepeljenek a tájékoztató anyagokban a bejegyzett élettársak a kedvezményekre jogosultak között, illetve a Szivárványcsaládokért Alapítvány a családszervezetek listáján.

Témák