ELTE BTK HÖK lista - felhívás érintetteknek | Háttér Társaság

ELTE BTK HÖK lista - felhívás érintetteknek

Kulcsszavak: 
adatvédelem

ELTE BTK HÖK lista - felhívás érintetteknekAzon sértettek jelentkezését várjuk, akikre vonatkozóan szexuális irányultsággal kapcsolatos adatok szerepelnek az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata által vezetett, azóta nyilvánosságra került nyilvántásokban. 

A sajtóból egyesületünk is értesült róla, hogy az ELTE BTK Hallgató Önkormányzata különleges személyes adatokat, többek között (vélt) faji/etnikai hovatartozásra, vallásra és szexuális irányultságra vonatkozó adatokat is tartalmazó nyilvántartást vezetett az egyetem hallgatóiról. Egyesületünk véleménye szerint ez a nyilvántartás jogsértő, az ügyet mindenképpen érdemes lenne jogi útra terelni. 

A hatályos jogszabályok szerint visszaélés személyes adattal, illetve becsületsértés bűncselekménye miatt csak az érintett személyek feljelentése alapján indulhat jogi eljárás. Ingyenes jogsegélyszolgálatunk szívesen vállalja azon sértettek jogi képviseletét (a feljelentés elkészítését és az eljárás nyomon követését), akikkel kapcsolatban (vélt) szexuális irányultságukra vonatkozó adatok jelentek meg a listán, függetlenül attól, hogy valóban leszbikusok, melegek, biszexuálisok vagy transzneműek-e.

Amennyiben Ön vagy ismerősére érintett az adatgyűjtésben, és élni kíván a felajánlott segítséggel, vagy további kérdése lenne az eljárással kapcsolatban, kérjük forduljon bizalommal a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatához a jogsegely@hatter.hu email címen vagy a (30) 944 0765 telefonszámon!

Témák