Emberi jogi szeminárium a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap alkalmából | Háttér Társaság

Emberi jogi szeminárium a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap alkalmából

Szajbély KatalinKegye AdélDombos TamásPolgári EszterUitz RenátaFaix-Prukner CsillaRózsa KrisztiánCsoportmunka

Május 17-e a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap, ennek kapcsán szervezett pénteken LMBTQI jogok Magyarországon: Fókuszban a szivárványcsaládok címmel emberi jogi szemináriumot a Háttér Társaság és a Közép-európai Egyetem Jogi Tanszéke.

“Az emberi méltóság alapjoga különbségtétel nélkül megillet minden embert, bőrszíntől, életkortól, nemtől, egészségi állapottól, szexuális irányultságtól vagy éppen nemi identitásától függetlenül. Az elmúlt évtizedekben kialakultak a diszkrimináció elleni védelem jogszabályi és intézményi keretei (...), a diszkriminált illetve bántalmazott személyek azonban csak ritkán fordultak a hatóságokhoz, állami szervekhez, mert nem bíztak jogaik hatékony érvényesítésében. Sokat kell tehát dolgoznunk - mind egy befogadóbb társadalom kialakításáért, mind pedig az LMBT emberek bizalmának elnyeréséért“ - ezekkel a szavakkal köszöntte Dr. Székely László, az alapvető jogok országgyűlési biztosa a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap alkalmából a Háttér Társaság és a Közép-európai Egyetem Jogi Tanszéke által szervezett emberi jogi szeminárium résztvevőit.

A szeminárium keretében bemutatták a Háttér Társaság átfogó jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek magyarországi helyzetéről, amely az Európa Tanács  2010-ben, valamennyi tagállam, közük Magyarország által is elfogadott ajánlásában foglaltakkal ütközteti a mai magyar jogi és társadalmi valóságot. A jelentés szerzői közel száz konkrét jogalkotási és közpolitikai lépésre tettek javaslatot a kormány számára, melyek végrehajtása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az LMBTQI emberekkel kapcsolatos emberi jogi elvárásoknak.

“Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon nemcsak a szélsőséges politikai mozgalmak törekednek az LMBTQI emberek kirekesztésére,  de maguk a jogszabályok kezelik másodrendű állampolgárként e kisebbség tagjait. A gyermeket vállaló azonos nemű párok jogi helyzetének bizonytalansága, a transznemű emberek nemi rekonstrukciós beavatkozásainak diszkriminatív finanszírozása és az előítéletes gondolkodást  bátorító iskolai tananyagok olyan súlyos emberi jogi jogsérelmek, amelyek megszüntetése nem tűr további halasztást” - hangsúlyozta Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője, a jelentés egyik szerzője.

A jelentés bemutatását követően a szeminárium résztvevői a gyermeket nevelő azonos nemű párok, az ún. szivárványcsaládok nemzetközi jogi védelmével ismerkedhettek meg részletesebben. A szeminárium nem titkolt célja az volt, hogy bátorítsa a jogászokat és az érintetteket, hogy a hazai és nemzetközi fórumokon lépjenek fel a gyermekvállalással kapcsolatos diszkriminatív szabályozás ellen.

 

Témák