ENSZ regionális konferencia az LMBT jogokról | Háttér Társaság

ENSZ regionális konferencia az LMBT jogokról

Kulcsszavak: 
emberi jogok, ENSZ

 Flickr - Razak)2013. március 26-án Párizsban európai regionális konferenciát tartottak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogairól. A konferenciasorozat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának idén nyárra tervezett új határozatát készíteti elő. 

Az LMBT emberek jogai az elmúlt időszakban komoly figyelmet kaptak az ENSZ különböző szerveinek munkájában. Míg a korábbi években az LMBT emberek jogait erőteljesen ellenző államok sikeresen akadályozták meg a téma napirendre kerülését, a 2008-ban az ENSZ Közgyűlésében felolvasott nyilatkozat, majd a 2011-ben az Emberi Jogi Tanácsban elfogadott határozat megkerülhetetlen témává tette az LMBT emberek jogait a nemzetközi szervezetben. 

A 2011-es határozat elfogadása óta eltelt két évben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa jelentést készített az LMBT emberek helyzetéről a világban, panelbeszélgetést szerveztek, legutóbb pedig három regionális konferenciát tartottak a téma megvitatására: Katmandu és Brazíliaváros után az európai regionális konferenciára 2013. március 26-án került sor Párizsban. A konferencia megrendezését Franciaország mellett Lengyelország és az Európai Bizottság támogatta. 

Az állami tisztviselők és civil szervezetek részvételével tartott konferencián számos miniszter és nagykövet szólalt fel, a délután folyamán három témakör kapcsán tartottak munkaértekezleteket (szabadságjogok és diszkrimináció, erőszak, nemzetközi intézmények). A szabadságjogokkal foglalkozó beszélgetésen a transznemű emberek jogai és a "propaganda-ellenes" törvények voltak napirenden. A beszélgetésen Dombos Tamás, egyesületünk munkatársa is felkért hozzászólóként vett részt. Hozzászólásában a prograpanda-ellenes törvényekkel kapcsolatos magyarországi - szerencsére sikertelen - fejlemények mellett beszámolt a jobboldali kormányzat LMBT családokat érintő kirekesztő intézkedéseiről is, felhívva a figyelmet, hogy az LMBT jogok érvényesülése nem egyenes vonalú fejlődést követ, a helyi politikai elitek komoly visszalépést tudnak elérni az emberi jogok eme törékeny területén.

Témák