EU-s konferencia a gyűlölet-bűncselekményekről | Háttér Társaság

EU-s konferencia a gyűlölet-bűncselekményekről

A konferencia résztvevői2014. április 28-29-én a görögországi Thessalonikiben tartottak konferenciát "How can EU Member States combat hate crime effectively? Encouraging reporting & improving recording" címmel. A konferencián egyesületünk képviselője is részt vett.

2013. december 6-án az Európai Unió Tanácsa megállapodást fogadott el a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésről. A megállapodás felszólította az Európa Unió tagállamait, a Bizottságot és az egyéb uniós intézményeket, hogy erősítsék meg tevékenységüket a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés terén. Ennek keretében 2014. április 28-29-én azEurópai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és a Tanács soros, görög elnöksége közös konferenciát szervezett Thessalonikiben. A konferencián a tagállamok küldöttei, nemzetközi szervezetek képviselői és civil szervezetek vettek részt.

Az első nap a plenáris kerekasztal-beszélgetések mellett négy workshopot tartottak, amelyek a bejelentési hajlandóság növelése; a gyűlölet-bűncselekmények regisztrációjának javítása; a hatóságok közötti együttműködés növelése és a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos képzések témáját járták körbe. A második napi zártkörű megbeszélésén a tagállamok képviselői megegyeztek benne, hogy egy munkacsoportot állítanak fel a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni fellépés koordinálása érdekében.

A konferencián egyesületünket Dombos Tamás képviselte, akit az első workshop jelentéstevőjének kértek fel.

A konferenciáról készült jelentés elérhető itt.

Témák