EU-s konferencia az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésről | Háttér Társaság

EU-s konferencia az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésről

A konferencia résztvevői (forrás: Európai Bizottság)

Második alkalommal szervezett nemzetközi konferenciát az Európai Bizottság civil szervezetek és közösségi médiaszolgáltatók részvételével az online gyűlöletbeszéd visszaszorításának lehetőségeiről.

2016 májusában az Európai Bizottság, valamint a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft egy magatartási szabályzatot fogadott el, amelyben a négy legnagyobb közösségimédia-szereplő vállalta, hogy segíti a gyűlöletbeszéd-tartalmak terjedésének megállítását Európában.

A magatartási szabályzatban foglalt vállalások teljesítését az Európai Bizottság a civil szervezetek, köztük egyesületünk bevonásával végzett rendszeres monitoring keretében vizsgálja, emellett pedig nemzetközi találkozók szervezésével segíti a civilszervezetek és a közösségi médiaszolgáltatók közötti együttműködést. 

A második ilyen nemzetközi találkozóra 2018. június 27-én került sor Dublinban. A konferencia során bejelentették, hogy a magatartási szabályzathoz két további közösségi médiaszolgáltató (Instagram, Google+) is csatlakozik, emellett interaktív jogi és kommunikációs workshopok segítették a tapasztalatcserét. 

A konferencián Magyarországról egyetlen civilszervezetként egyesületünk vett részt.

Témák