“Ez a többi vendéget elriasztaná”: a hatóság szerint is jogtalanul tagadták meg tavaly a Pécs Pride szervezőitől a szállást | Háttér Társaság

“Ez a többi vendéget elriasztaná”: a hatóság szerint is jogtalanul tagadták meg tavaly a Pécs Pride szervezőitől a szállást

“Ez a többi vendéget elriasztaná”: a hatóság szerint is jogtalanul tagadták meg tavaly a Pécs Pride szervezőitől a szállást

2020-ban, a koronavírus-járvány előtt a Pécs Pride szervezői egy ifjúsági csereprojektet szerveztek. A szállásadó azonban, amikor megtudta, hogy az inkluzivitásról szóló programban LMBTQI témákról is szó lesz, visszamondta a szállást pár héttel az esemény tervezett  megvalósulása előtt. 

A pécsi Diverz Ifjúsági Hálózat 2017-ben alakult, programjaik, projektjeik főleg LMBTQI és roma befogadásra fókuszálnak. 2019-ben egy nemzetközi ifjúságcsere programra nyertek támogatást erre 2020 májusában került volna sor egy 50 fősre tervezett egyhetes, bentlakásos képzés keretében.

A szálláskeresés folyamán bukkantak rá egy internetes oldalon egy Pécshez közeli kastélyszállóra, amelytől kedvező árajánlatot is kaptak. A szállásadónak az egyeztetések folyamán elmondták, hogy mivel a program témája a befogadás, azon különböző kisebbségi csoportok tagjai lesznek jelen. A szervezők személyesen is ellátogattak a helyszínre, szóban megegyezetek a részletekről, a szállásadó emailben még a tervezett étlapot is elküldte.

Időközben azonban a szállásadó és a Diverz Ifjúsági Hálózat egyik szervezője ismerősnek jelölte egymást Facebookon, és ekkor fedezték fel, hogy a szálláshely üzemeltetője megosztott egy, a Pécsi Pride megtartása elleni petíciót. A következő hetekben ezért a későbbi félreértések, kellemetlenségek elkerülése érdekében a szervezők jelezték a szállásadónak, hogy a programon az LMBTQI közösség tagjai is részt fognak venni: Ekkor ő azt válaszolta, hallott már a Pécs Pride terveiről. “Vannak meleg ismerőseim, akik normálisak. A vonulás nem normális.” Bár azt ígérte, hogy másnapra visszajelez, ez nem történt meg: végül a szervezők hívták fel, és vonakodva ment bele a foglalásba, kikötve, hogy ne legyenek a résztvevők “láthatóan” melegek, mert a “fogdosás, csókolózás” a többi vendéget elriasztaná.

A Hálózat szervezői pár héttel később nyilvánosan bejelentették a május közepére tervezett Pécs Pride-ot, illetve az azt megelőző “Freedom of My Identity” fesztivált. A szállásadó ezt látva személyes találkozót kért; ennek létrejötte előtt azonban a szervezőknek telefonon elmondta: nem adja ki nekik a szállást, mert szerinte a homoszexualitás bűn, ráadásul “itt Európai Uniós pénzből melegeket támogatnak”. 

Mivel a szállásadó azért lépett vissza a foglalástól, mert a program résztvevői között LMBTQI személyek is lettek volna, a Diverz Ifjúsági Hálózat a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatát kereste meg. Jogsegélyszolgálatunk az (akkor még működő) Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Az eljárás folyamán a szállásadó mondvacsinált indokokkal próbált védekezni, azt állítva, hogy nem emlékszik, a “meleg kérdés ilyen mélységben szóba került volna”. A Diverz Ifjúsági Hálózat szervezői azonban hangfelvételekkel is tudták bizonyítani igazukat. A bíróság töretlen gyakorlata szerint amennyiben a hangfelvételek készítésének célja (potenciális) jogsértés dokumentálása, a hangfelvétel készítése nem jogellenes.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította, hogy a szállásadó megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és százezer forint bírságot szabott ki. A Hatóság azt is kiemelte, hogy a szállásadó az eljárás alatt sem tagadta a diszkriminatív kijelentéseit, csak azt állította, hogy nem emlékszik rájuk. 

“Nagyon fontos, hogy a Diverz Ifjúsági Hálózat kiállt a jogaiért” – kommentálta az eljárást Sándor Bea, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője. “Nem lenne szabad előfordulnia, hogy bárkitől szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt tagadnak meg egy szállást vagy bármilyen nyilvánosan elérhető szolgáltatást.” 

“Örülünk, hogy egy évvel később a Pécs Pride is megvalósulhat, és bízunk benne, hogy egy békés és felszabadult felvonulás lesz az első vidéki Pride is” – tette hozzá Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője.

“Vidéken sajnos az LMBTQI emberek még több hátrányos megkülönböztetéssel találkozhatnak. Ezért mérföldkő a szombatra tervezett Pécs Pride: fontos, hogy megmutassuk, itt vagyunk, és itt is támogatnak minket. Reméljük, hogy minél több LMBTQI ember és támogató fog eljönni, hogy Pécsen is megünnepeljük a sokszínűséget” – mondta el B-Hábel Géza, a Diverz Ifjúsági Hálózat ügyvezető igazgatója. 

Témák