Ez itt a válasz! - A Háttér Társaság reagálása a köztévében elhangzottakra | Háttér Társaság

Ez itt a válasz! - A Háttér Társaság reagálása a köztévében elhangzottakra

Ez itt a válasz! - A háttér társaság reagálása a köztévében elhangzottakra

Az M5 tévécsatorna “Ez itt a kérdés…” című műsorának 2019. január 16-i adásában megtévesztő, ártalmas és rosszindulatú állítások hangzottak el a homoszexualitással és az LMBTQI emberekért dolgozó szervezetekkel kapcsolatban. A homoszexualitás nem betegség, ezért gyógyítani nem lehet és nem is kell.

“A médiaalkotmány kifejezetten tiltja a kisebbségi csoportokkal szembeni gyűlöletkeltést és kirekesztést. Álláspontunk szerint egy csoport betegnek címkézése kimeríti a kirekesztés fogalmát.” - mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. - “Mind a pszichiáterek, mind a pszichológusok etikai szabályzata előírja, hogy csak tudományos alapokon álló terápia elfogadott. Ha egy orvos vagy pszichológus a melegség gyógyítását vállalja, etikai eljárás kezdeményezhető ellene.” - tette hozzá.

Aggasztó, hogy a közmédia szándékosan úgy szerkeszt adást, hogy abban kifejezetten félrevezető, sőt káros állítások ellenvélemény nélkül jelenjenek meg. Bár az “Ez itt a kérdés…” botrányos adása egy három hónappal ezelőtti konferenciáról szólt, a Háttér Társaság mégis csak az adás napján kapott meghívást. Ha a műsor készítőinek az lett volna a célja, hogy valóban megismerjék Magyarország legnagyobb LMBTQI szervezetének az álláspontját, akkor három hónapjuk lett volna arra, hogy időpontot egyeztessenek. Egyértelmű, hogy az aznapi meghívással csak az volt a céljuk, hogy a Háttér Társaságot lehetőleg olyan színben tüntessék fel, mintha vitaképtelen lenne.

Annak érdekében, hogy a műsorban elhangzott valótlan és szakmaiatlan állításokat szakemberek cáfolják, és álláspontjukat a műsor nézői, készítői és szereplői is megismerhessék beszélgetést szervezünk “Ez itt a válasz! Pszichológusok az LMBTQI személyek segítéséről” címmel. Az esemény időpontja 2019. január 28-án 18:00 óra, résztvevői pedig Faix-Prukner Csilla, a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat szupervízora; Németh Ádám, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának elnöke és Lászlóffy Julianna klinikai szakpszichológus. Az eseményre szeretettel várjuk a Trombitás Kristófot, Szőnyi Szilárdot és Hodász András atyát is. Bízunk benne, hogy az eseményről az “Ez itt a kérdés…” stábja is tudósít majd, így a műsor nézőihez is eljut a pszichológus szakma álláspontja.

Témák