Ezért is vegyél részt a 9. Lakásmeneten! | Háttér Társaság

Ezért is vegyél részt a 9. Lakásmeneten!

Kulcsszavak: 
szegénység, tüntetés
Ezért is vegyél részt 9. Lakásmeneten!

A Város Mindenkié csoport idén 9. alkalommal is megszervezi a Lakásmenetet, egy felvonulást a lakhatáshoz való jogért. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a mindenkit érintő lakhatási válságra, rámutasson a kormány és az önkormányzatok felelősségére. 

Kisebbségi csoportként egyrészt kötelességünk kiállni minden elnyomott csoport mellett, másrészt fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy a hajléktalanság az LMBTQI embereket különösen sújtja. Ezért is vettünk részt múlt héten mi is részt azon a videókonferencián, amit Bevezető az LMBTQI fiatalkori hajléktalanság témájához és az LMBTQI szervezetek szerepe címmel szervezett nemzetközi ernyőszervezetünk, az ILGA Europe. A beszélgetés során Simona Muršec (Ljubljana Pride Association), Robbie Stakelum (FEANTSA) és Gregory Lewis (True Colors United) osztották meg tapasztalataikat és fogalmaztak meg ajánlásokat, így nemzetközi kitekintést is kaptunk a problémáról.

Az előadók először a hajléktalan-ellátás általános hiányosságaira hívták fel a figyelmet: Európa-szerte problémát okoz, hogy a hajléktalansághoz nem csak a társadalom, de maga az ellátórendszer is sztereotip módon viszonyul. Az általános kép szerint a hajléktalan 40-es éveiben járó cisznemű, heteroszexuális, fehér férfi, aki alkohol- és drogproblémákkal küzd, vagyonát és lakhatását pedig ezek miatt veszítette el. Mindez azért is kifejezetten súlyos gond, mert a fiatalok körében folyamatosan nő a hajléktalanságot megtapasztalók aránya; ennek oka a megfizethetetlen lakhatási költségek mellett az őket fókuszba helyező szociális védőháló hiánya.

Mivel a hajléktalan-ellátás nem tartja tartja szem előtt sem a fiatalok, sem az LMBTQI emberek szükségleteit, gyakori, hogy az érintettek más utat keresnek: jellemző a “sofa surfing” (azaz hogy ismerősöknél, rokonoknál próbálják átvészelni azt az időszakot, amíg nincs lakhatásuk), illetve az elhagyott épületek igénybevétele. A rendszer tehetetlensége azért is súlyos probléma, mert ez a csoport sok szempontból hatványozottan sérülékeny: a teljes populációhoz képest jellemzőbb rájuk az önkárosítás és az öngyilkossági kísérletek, a mások általi fizikai bántalmazás, szexuális abúzus elszenvedése, szexuális szolgáltatások felajánlása alapvető szükségletek fedezése érdekében, illetve általában véve a diszkriminációnak való kitettség a családon belül és kívül.

A megszólalók hangsúlyozták, hogy ezeken a problémákon az amúgy is világszerte erőforráshiánnyal küzdő szociális szféra nem tud egyedül segíteni. A legfőbb feladatként a szervezetközi együttműködést jelölték meg: számos olyan jó gyakorlat létezik helyi szinten, ami LMBTQI-szervezetek és a hajléktalan-ellátás együttműködésében jött létre. Az alapvető fontosságú érzékenyítés mellett sokat jelent, ha a különböző profilú egyesületek folyamatosan monitorozzák a másik által nyújtott szolgáltatást, így hiteles visszajelzést adva az érintettek szemszögéből. Ahol a lehetőségek megengedik, dedikáltan LMBTQI-fókuszú szolgáltatások biztosítása jelentheti a megoldást.

Mindhárom civil szervezet képviselői felhívták a figyelmet az adatok hiányára; mivel rendkívül alulkutatott témáról van szó, a hatékony segítségnyújtáshoz elengedhetetlen lenne újabb felmérések lebonyolítása globálisan és helyi szinten egyaránt. Emellett pedig nagyon fontos a tapasztalatok megosztása, az együtt gondolkodás: erre kiváló alkalom az ILGA Europe éves konferenciája, melyet idén október 23. és 26. között Prágában rendeznek meg.

A héten viszont a legfontosabb, amit megtehetsz, hogy csatlakozol a 9. Lakásmenethez. 

  • Mikor? 2019. október 06. vasárnap 16 óra
  • Hol? Budapest, 9. kerület, Nehru part

További részletek a Facebookon.

Témák