Fővárosi Törvényszék: az Alaptörvény szerint nem korlátozható a szivárványcsaládok bemutatása | Háttér Társaság

Fővárosi Törvényszék: az Alaptörvény szerint nem korlátozható a szivárványcsaládok bemutatása

Fővárosi Törvényszék: az Alaptörvény szerint nem korlátozható a szivárványcsaládok bemutatása

Másodfokon sem adtak igazat a Médiatanácsnak: az Ítélőtábla szerint sem volt jogsértő, hogy az RTL Klub A család az család videókat sugározta. A bíróság kiemelte: a magyar Alaptörvény is hitet tesz az emberi méltóság, a szabadság és a szeretet értékei mellett.

A Háttér Társaság és a Szivárványcsaládokért Alapítvány által készített videókat 2020. decemberében sugározta az RTL Klub társadalmi célú hirdetésként. A Médiatanács azonban eljárást indított a csatorna ellen, és jogsértőnek találta a videók levetítését, mondván, az “összezavarhatta” a tizenhat év alatti nézőket. A döntés ellen a Háttér Társaság és az RTL Klub is bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett. A Fővárosi Törvényszék áprilisban megsemmisítette a Médiatanács döntését, a Fővárosi Ítélőtábla pedig június 30-án az ítéletet másodfokon is helybenhagyta. 

A Törvényszék kiemelte, bízik abban, hogy nem azt a bezárt, ellenséges, kirekesztő hozzáállást tekinti követendő közös eszmének a Médiatanács, ami a jelen ügy alapjaként beérkezett bejelentésekből sugárzott. 

“Alaptörvényünk ugyanis hitet tesz a demokratikus alapértékek, az emberi méltóság, a szabadság és a szeretet értékei mellett (...). Csupán azért nem indokolt (...) éjszakai órákra száműzni egy ilyen téma tárgyalását, mert vannak, akiket felháborít.”

Strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára hivatkozva a bíróság azt is kiemeli: “semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre (vagy a sérülékeny felnőttekre).”

Ezen felül a Törvényszék azt is megállapította: a kisfilm a Médiatanács álláspontjával ellentétben “nem akadályozta, hanem éppen hogy megadta (...) a korrekt tájékoztatást a fiataloknak, mégpedig olyan – nappali – műsorsávban, amelyben valóban eljuthatott célközönségéhez.”

“A bíróság nem egyszerűen hatályon kívül helyezte a Médiatanács döntését, de alapjaiban kérdőjelezte meg a kormány “gyermekvédelmi” retorikáját. Nem hogy nem árt, hanem kifejezetten használ a gyermekeknek, ha a médiában találkoznak a családok sokszínűségével, így a szivárványcsaládokkal is” - kommentálta a döntést Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Témák