FRA: Idejétmúlt nézetek nehezítik az LMBTI-személyek jogainak érvényesítését | Háttér Társaság

FRA: Idejétmúlt nézetek nehezítik az LMBTI-személyek jogainak érvényesítését

FRA: Idejétmúlt nézetek nehezítik az LMBTI-személyek jogainak érvényesítését

Megjelent az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által, egyesületünk közreműködésével készített kutatási jelentés az LMBTI-személyekkel kapcsolatba kerülő szakemberek nézeteiről.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) évek óta komoly munkát folytat az LMBTI emberek helyzetének jobb megismerése érdekében: 2008-ban, 2011-ben majd 2015-ben átfogó jelentésben értékelték az LMBTI-emberek jogi helyzetét az EU tagállamaiban, 2012-ben pedig több mint 93.000 LMBT-ember megkérdezésével folytattak kérdőíves kutatást.

Legfrissebb jelentésében az ügynökség az LMBTI-személyekkel kapcsolatba kerülő szakemberek (rendőrök, tanárok, egyészségügyi dolgozók, állami tisztviselőkkel) LMBTI emberekkel kapcsolatos nézeteit vizsgálta az EU 19 országában.

A jelentés megállapítja, hogy egyes uniós tagállamokban a homoszexualitást még mindig betegségnek, a transzszexualitást pedig mentális zavarnak tekintik. Az LMBTI személyek hátrányos megkülönböztetése elleni fellépés kapcsán a megkérdezettek leggyakrabban az információ hiányára és a szakmai továbbképzés elégtelenségére hivatkoztak.

Az ügynökség felméréséből kiderült, hogy az orvosok és az egészségügyben dolgozók sok esetben betegségként tekintenek a homoszexualitásra, ami tovább erősíti az LMBTI-személyekkel kapcsolatos társadalmi előítéleteket. Az FRA a tudatos és pozitív üzenetet közvetítő kampányokat javasol a közvélemény formálására.

A különböző szakmai csoportok és a civilek együttműködésének erősítése kiemelt jelentőségű például abban, hogy a transznemű emberek is az őket megillető, magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Az iskolákban az LMBTI-személyek gyakran előítéletekkel, esetleg zaklatással szembesülnek. Az iskolai érzékenyítés és az LMBTI-személyek érdekében a tagállamoknak az oktatási szervekkel közösen tudatosító kampányok kialakítása javasolt.

A tagállamok hatóságainak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az LMBTI-személyek elleni gyűlölet-bűncselekményeket dokumentálják és be is jelentsék.

Az FRA teljes jelentése itt olvasható.

A jelentés alapjául szolgáló kutatást Magyarországon az FRA és a Magyar Helsinki Bizottság megbízásából a Háttér Társaság folytatta. A kutatás keretében 51 szakemberrel, köztük 10 állami tisztviselővel, 11 rendőrrel, 16 egészségügyi dolgozóval és 14 pedagógussal készítettünk interjút.

 

Témák