Gyakoribb gyűlöletbeszédről, tétlen rendőrségről számol be az LMBT szervezetek európai ernyőszervezete Magyarország kapcsán | Háttér Társaság

Gyakoribb gyűlöletbeszédről, tétlen rendőrségről számol be az LMBT szervezetek európai ernyőszervezete Magyarország kapcsán

Közzétette 2019-ről szóló éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ILGA-Europe.

Közzétette 2019-ről szóló éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ILGA-Europe. A kiadvány 49 európai és öt közép-ázsiai ország kapcsán számol be az LMBTI személyeket érintő legfontosabb 2019-es fejleményekről.  

A jelentés hangsúlyozza, hogy az LMBTI emberek helyzete összetett képet mutat. Sajnos egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy az LMBTI emberek helyzete folyamatosan javulna, sőt, a jelentés megemlíti, hogy 2015 óta csökkent Magyarországon a társadalmi elfogadás. Kiemelten foglalkozik a csecsenföldi melegek üldöztetésével és az Európa-szerte egyre gyakoribb  gyűlöletbeszéddel, amely kapcsán Magyarországot is említi. 


A jelentés Magyarországgal foglalkozó fejezete megemlíti Kövér László házelnök homofób nyilatkozatát a gyermekvállalással kapcsolatban és Boldog István frakcióvezető-helyettes Coca-Colával szembeni bojkottfelhívását is. Az európai ernyőszervezet a szexuáis és nemi kisebbségeket képviselő szervezetek elleni támadásokat sem hagyja szó nélkül, ugyanakkor a pozitív fejlemények között említi, hogy a rendőrség gyűlölet-bűncselekmény nyomozati protokollt fogadott el. 


„Örülünk, hogy az ILGA-Europe közelről figyeli a magyarországi fejleményeket.” - mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. - „Az elmúlt években egyre gyakoribb az LMBTQI emberekkel szembeni gyűlöletbeszéd bizonyos véleményformálói körökben. Egyértelművé kell tennünk, hogy ez elfogadhatatlan magatartás.”


Az Éves áttekintés az LMBTI emberek emberi jogi helyzetéről 2020 című jelentést kedden az Európai Parlamentben Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa jelenlétében mutatták be.

Témák