Gyűlölet-bűncselekmény történt Bényén - kampányt indított a Háttér Társaság | Háttér Társaság

Gyűlölet-bűncselekmény történt Bényén - kampányt indított a Háttér Társaság

Gyűlölet-bűncselekmény történt Bényén - kampányt indított a háttér társaság

A napokban két nagy nyilvánosságot kapott gyűlölet-bűncselekmény is történt. A bényei falunapon a szivárványos táskája miatt vertek meg egy lányt, az Örs vezér terén pedig lefejeltek egy férfit, mert arab bevándorlónak nézték. 

A Háttér Társaság jogi képviseletet ajánlott a bényei falunapon történt támadás áldozatának. “Az ügyben a Monori rendőrkapitányságon indult eljárás súlyos testi sértés miatt” - mondta el dr. Sándor Beáta, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Ugyanakkor az áldozat beszámolója alapján nyilvánvaló, hogy a támadás előítéletes indítékból történt. Amennyiben az elkövető az áldozatot vélt vagy valós szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt bántalmazza, az közösség tagja elleni erőszaknak minősül.”

A Büntető Törvénykönyv már 2013 óta közösség tagja elleni erőszak néven, nevesítetten bünteti a LMBTQI személyekkel szembeni gyűlölet-bűncselekeményeket. Idén augusztusban lépett hatályba az Országos Rendőr-főkapitányság utasítása, amely részletes iránymutatást is ad minden intézkedő és nyomozó rendőrnek. A rendszeres képzések és a folyamatos tudatosságnövelés fontosságát mutatja, hogy milyen hosszú idő, amíg minden szinten érvényesülnek a szakmai és jogi előírások.

A Háttér Társaság nemrég egy rejtett kamerás videóval azt vizsgálta, hogy néhány „terméktesztre” hívott statiszta hogyan reagál, ha gyűlölet-bűncselekmény tanújává válik. A hangosabbagyuloletnel.hu oldalon pedig mindenki megtudhatja, hogy ilyenkor mi a teendő és kitől lehet segítséget kérni.

Az LMBTQI emberek 16%-át érte már homofób vagy transzfób erőszak. Az áldozatoknak viszont csak a töredéke, alig 15%-a tett emiatt feljelentést. Jelentős részük azért nem fordult a hatóságokhoz, mert úgy gondolta, hogy azok nem tennének semmit, mások féltek az előbújástól vagy az elkövető bosszújától. A Háttér Társaság ezért tudatosságnövelő kampányt indít Hangosabb a gyűlöletnél címmel. A m.me/HatterTarsasag címen elérhető Facebook Messenger chatbot segítségével öt, Budapest forgalmas helyein (a Corvin közben, a Fővám téren, a Nyugati téren, az Oktogonon, illetve a Ferenciek terén) történt, jól dokumentált gyűlölet-bűncselekménnyel lehet megismerkedni. A hangosabbagyuloletnel.hu oldalon pedig az áldozatok és szemtanúk nemcsak hasznos információkat találnak, hanem be is jelenthetik az egyes eseteket.

Témák