Nyílt fórumok vidéken a gyűlölet-bűncselekményekről | Háttér Társaság

Nyílt fórumok vidéken a gyűlölet-bűncselekményekről

Nyílt fórumok vidéken a gyűlölet-bűncselekményekről Miskolcon, Szegeden és Debrecenben tartunk fórumokat november-december folyamán a homofób és transzfób támadásokról most induló, gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó projektünk keretében. 

Az elmúlt évek során egyre komolyabb problémát jelentenek Magyarországon a kisebbségek, így többek között a LMBT emberek sérelmére előítéletes indokból elkövetett támadások, az ún. gyűlölet-bűncselekmények. Egyesületünk tapsztalata szerint az ilyen esetek kapcsán a hatóságok gyakran nem lépnek fel kellő eréllyel: próbálják elbátortalanítani az áldozatokat a feljelentés megtételétől, figyelmen kívül hagyják a támadások gyűlölet-motívumát, nem ritkán maguk is előítéletes magatartást tanúsítanak az áldozatokkal szemben.

A Háttér Társaság a Nemzeti Etnikai és  Kisebbségi Jogvédő Irodával és a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben ezért egyéves projektet indított, amelynek célja, hogy javaslatokat dolgozzunk ki az állami szervek részére, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni fellépést. A projektet a CEE Trust alapítvány támogatja.  

A projekt első lépéseként nyílt fórumokat szervezünk a gyűlölet-bűncselekményeknek leginkább kitett csoportok, így többek között a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek tapasztalatairól, elképzeléseiről. A fórumok során interaktív formában dolgozzuk fel a résztvevők gyűlölet-bűncselekményekkel, illetve a hatóságok, elsősorban a rendőrség fellépésével kapcsolatos tapasztalatait; feltárjuk, hogy milyen tényezők akadályozzák a bejelentések megtételét, és milyen segítségre lenne az áldozatoknak leginkább szüksége. A fórumok során arra is választ keresünk, az érintettek szerint milyen lépésekkel lehetne javítani a hatóságok fellépésén.

Az LMBT embereket megszólító, a helyi közösségi kezdeményezésekkel együttműködésben megvalósuló fórumok helyszíne és időpontja: 

Miskolc
2012. november 3. 17:00-21:00

Szeged
2012. november 10. 17:00-21:00

Debrecen
2012. december 1. 17:00-21:00 

Nyílt fórumok vidéken a gyűlölet-bűncselekményekről

 

Témák