Hajléktalanellátásban dolgozókkal tanácskoztunk | Háttér Társaság

Hajléktalanellátásban dolgozókkal tanácskoztunk

Többágyas szoba a BMSZKI Dózsa György úti szállóján (Fotó: Bankó Gábor)

Munkatársaink voltak a vendégei a Fővárosi Éjjeli Menedékhelyek Fóruma 2024 februári ülésének, ahol az LMBTQI, különösen a transz emberek hajléktalanellátásban tapasztalható nehézségei voltak a fókuszban.

Az éjjeli menedékhelyek olyan alacsony küszöbő szolgáltatások, amelyek bármely rászoruló, elsősorban hajléktalan emberek számára biztosítanak alapszintű, éjszakáről éjszakára igénybevehető szálláshelyet és tisztálkodási lehetőséget. A Fővárosi Éjjeli Menedékhelyek Fóruma havi rendszerességű találkozó, amelyen az ilyen szolgáltatást működtető különböző önkormányzati, egyházi és civil szolgáltatók szakemberei cserélnek tapasztalatot és információt. 

A 2024. február 29-i találkozó fókuszában az LMBTQI, különösen a transz ügyfelek szükségletei álltak. Egyesületünk két munkatársa bemutatta az LMBTQI emberek nagyobb hajléktalanná válási kockázatának főbb okait, az azonos nemű párok és transz emberek elhelyezésének nehézségeit, a potenciálisan felmerülő konfliktusos helyzeteteket. A hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek megerősítették, hogy rendszeresen találkoznak transznemű, illetve meleg vagy leszbikus személyekkel és párokkal munkájuk során, ezért fontos lenne a szakemberek képzése, valamint az LMBTQI civil szervezetek és szolgáltatások ismertségének növelése a szakemberek és az érintettek körében. Megállapodás született, hogy egyesületünk rendszeresen tájékoztatja az Fórum tagszervezeteit a szakemberek számára szervezett képzéseiről, az ellátóhelyek pedig vállalják az LMBTQI embereket célzó szolgáltatások szórólapjának és plakátjának kihelyezését az intézményekben. 

A Fővárosi Közgyűlés 2022 júniusában fogadta el Budapest új hajléktalanügyi stratégiáját, amelynek kidolgozásába egyesületünk is bekapcsolódott. A stratégia kiemeli, hogy a szexuális kisebbségek különösen kitettek a lakáspiaci hátrányos megkülönböztetésnek, és a szexuális kisebbségekhez tartozó és transznemű hajléktalanok olyan sérülékenyebb személyek, aki esetén a kevésbé tömeges ellátási körülmények biztosítása kiemelten fontos. 

A Háttér Társaság 2023-2025 időszakra vonatkozó stratégiai tervében kiemelt célként szerepel az LMBTQI közösség legsérülékenyebb tagjai, köztük a hajléktalan LMBTQI emberek segítése. Rendszeresen tartunk munkatársaink és önkénteseink számára kapcsolódó továbbképzéseket, és terveink között szerepel egy új szociális támogató szolgáltatás elindítása is. 2023 decemberében az Első Kézből a Hajléktalanságról program önkéntesei tartottak nekünk belső képzést, 2024. március 1-én pedig egyesületünk hat munkatársa látogatott el a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei legnagyobb, Dózsa György úti szállójába. Évek óta részt veszünk a lakhatásért mint emberi jogért kiálló Lakásmeneten is. 

Témák