Három helyet csúszott hátra Magyarország az ILGA-Europe Szivárvány Európa térképén | Háttér Társaság

Három helyet csúszott hátra Magyarország az ILGA-Europe Szivárvány Európa térképén

IGLA annual review 2022

Közzétette 2021-ról szóló éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, az ILGA-Europe. A magyar jelentés kiemelte a júniusban elfogadott propagandatörvényt, az LMBTQI-ellenes törvények hatásait és a növekvő társadalmi elfogadást.

 

Az ILGA-Europe európai ernyőszervezet 2011 óta minden év májusában, a Homofóbia és Transzfóbia elleni világnaphoz (május 17.) kapcsolódóan jelentést készít az LMBTI emberek európai helyzetéről. A Szivárvány Európa (Rainbow Europe) címet viselő kiadvány 49 európai és öt közép-ázsiai ország LMBTI szempontból releváns jogszabályairól és joggyakorlatáról gyűjt adatokat, amely alapján minden májusban egy rangsort és egy térképet állítanak össze. Magyarország 2013-ban érte el a legmagasabb eredményt (55%), azóta 2016 és 2018 kivételével minden évben romlott a helyzet, kilenc év alatt 30%-ra esett vissza hazánk pontszáma. 

 

A magyar jelentés kiemeli a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedését, illetve azt, hogy a 2021 márciusában életbe lépett örökbefogadási jogszabályok tovább nehezítették, hogy LMBTQI személyek örökbe fogadjanak. Egy férfit például azért nyilvánították alkalmatlannak, mert azonos nemű párkapcsolatban élve nem tudná az Alaptörvényben megkövetelt keresztény szellemiségben felnevelni a gyereket. Nem sokkal később egy leszbikus nő sem kapta meg az engedélyt, arra hivatkozva, hogy az Alaptörvény szerint az anya nő, az apa férfi. 

 

A jelentés hosszan taglalja a júniusban elfogadott propagandatörvényt és annak hatásait, és felhívja a figyelmet arra is, hogy Kozma Ákos ombuds inaktivitása miatt a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (GANHRI) Akkreditációs Albizottsága kezdeményezte intézmény leminősítését A státuszról B státuszra. 

 

A háromoldalas jelentés ugyanakkor pozitívumokra is kitér: három reprezentatív közvéleménykutatás is az LMBTQI emberek hazai elfogadásának jelentős növekedését mutatta ki, erős volt a társadalmi fellépés a propagandatörvény ellen, minden eddiginél nagyobb volt a Budapest Pride Felvonulás, és a civil szervezetek számos sikeres képzést tartottak és kiadványt állítottak össze. 

 

A kiadvány összeállításában magyar részről a Háttér Társaság és a Transvanilla Transznemű Egyesület vett részt.

Témák