Hatályba lépett a homofób és transzfób propagandatörvény, a civil szervezetek nem hajtanak fejet  | Háttér Társaság

Hatályba lépett a homofób és transzfób propagandatörvény, a civil szervezetek nem hajtanak fejet 

Hatályba lépett a homofób és transzfób propagandatörvény, a civil szervezetek nem hajtanak fejet Ma lépett hatályba a putyini mintára bevezetett homofób és transzfób törvény, amely azt célozza, hogy kiradírozza a nyilvánosságból az LMBTQ embereket. Petíciót indítanak civil szervezetek, hogy az alapvető jogok biztosa a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes törvényt küldje el az Alkotmánybíróságra.

A ma hatályba lépő törvény alapján a kormányzat szeretné eltüntetni a reklámokból az LMBTQ embereket, szeretné kitörölni a filmekből és rádióműsorokból az LMBTQ tartalmakat, hogy azokat este 10 óra előtt ne lehessen megnézni a TV-ben. A törvény szeretné eltüntetni az iskolákból azokat a foglalkozásokat, tartalmakat, amelyek leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy interszex embereket mutatnak be. Ez a törvény nem bízik a pedagógusokban, hogy el tudják dönteni, hogy milyen eszközökkel biztosítsák a fiatalok számára azt a tudást, amire a 21. században szükségük lehet. Ez a törvény százezer LMBTQI fiataltól a lehetőséget, hogy segítséget kapjanak identitásuk felvállalásához, vagy védelmet az iskolai bántalmazással szemben. 

Hiába erőlteti a kormányzat a fundamentalista és kirekesztő emberképét, a magyarok nem kérnek ebből és nemet mondanak a gyűlöletkeltésre. Az Opinio 15-59 éves korosztályra reprezentatív kutatása szerint a lakosság 22 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény a pedofil bűncselekmények visszaszorítását szolgálja, majdnem 60 százaléka viszont a melegek jogainak súlyos korlátozását látja benne.

„Az Amnesty International Magyarország részéről semmilyen módon nem alkalmazkodunk az emberi jogokat nyilvánvalóan sértő törvény előírásaihoz. Az egyetemes emberi jogok nem egy menüt jelentenek, amiből a kormányok kiválaszthatják, hogy mely jogokat szeretnék tiszteletben tartani.  Nem hátrálunk meg, és nem hagyjuk abba azt a munkát, amellyel célunk, hogy fiatalok és közösségeik a társadalmi problémákra tudatos cselekvéssel reagáljanak.” – mondta el Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

„A Háttér Társaság programjai és szolgáltatásai továbbra is a korábbi feltételek szerint érhetők el LMBTQI emberek és családtagjaik számára. A ma hatálybalépő törvény azt ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok a saját munkájuk során LMBTQI témákkal is foglalkoznak, a törvény mégis táptalaja lehet a támadásoknak, a megfélelemlítésnek, az öncenzúrának. Jogsegélyszolgálatunk minden tanárnak készen áll segíteni” – kommentálta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a TASZ petíciót indít,  amelyben azt kérjük az alapvető jogok biztosáról, hogy a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes és a Magyarország által elfogadott nemzetközi emberi jogi egyezményeket is sértő törvényt küldje el az Alkotmánybíróságra. Arra kérünk mindenkit, hogy álljanak ki velünk közösen egy szabadabb, igazságosabb és egyenlőbb Magyarországért és írják alá az Amnesty.hu oldalon elérhető petíciót.

Témák