Sajtóközlemény: AIDS Világnap - 2012. december 1. | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: AIDS Világnap - 2012. december 1.

1988 óta minden évben december 1-én világszerte nemzetközi szervezetek, kormányok, civil szervezetek próbálják felhívni a figyelmet a HIV/AIDS prevenció fontosságára. A UNAIDS adatai szerint 2011-ben 34 millió ember élt a HIV-vírussal együtt, 2,5 millió volt a regisztrált új HIV-fertőzöttek száma és 1,7 millió ember halt meg AIDS-ben.

Míg az Európai Unióban heteroszexuális kapcsolatokban és a férfiakkal szexelő férfiak körében terjed elsősorban a HIV, addig az EU-val szomszédos országokban az intravénás drog-használók körében jelentős a HIV-fertőzöttek száma, de a szexmunkások és a fogvatartottak is jelentős mértékben kitettek a fertőzésnek. Az Európai Bizottság HIV/AIDS elleni küzdelmével foglalkozó egyik közleménye szerint a tagállamokban élő HIV-pozitívok 30-50%-a, míg az EU- val szomszédos országokban élők mintegy 70 %-a nincs tisztában HIV-pozitív státuszával.

Magyarországon az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma az utóbbi öt évben a háromszorosára emelkedett az azt megelőző 20 év átlagához képest. 2012 első háromnegyed évében 166 új fertőzöttet szűrtek ki. Ez év szeptemberéig, az Országos Epidemológiai Intézet adatai szerint összesen eddig Magyarországon 2281 fertőzöttet szűrtek ki és 333 –an haltak meg AIDS-ben.

Míg 2001 óta világszerte mintegy 20%-kal csökkent a regisztrált HIV-fertőzöttek száma, addig Magyarországon jelentős mértékben növekedett az új esetek száma. És ez nem a szűrés hatékonyságának köszönhető, hiszen utóbbi időben szűrések száma is jelentős mértékben visszaesett. Az emelkedés hátterében elsősorban a HIV/AIDS megelőzés hatékonyságát biztosító Nemzeti AIDS Stratégia hiánya áll.

A szakemberek, szakpolitikusok, az érintettek és civilek hatékony együttműködésének keretet és erőforrást biztosító stratégia hiánya elsősorban a kormányzati felelőtlenségről, sem mint az adófizető állampolgárai iránt megkülönböztetés nélküli állami felelősség vállalásról szól.

Pedig számos közös teendőre van szükség ahhoz, hogy a UNAIDS igazgatója, Michel Sidibé ez évi AIDS Világnapi üzenetében megfogalmazott cél közelébe érjünk:

  • több mint felére csökkenjen az új fertőzöttek száma és
  • jóval kevesebben haljanak meg AIDS-ben.

Felvilágosító kampányok folyamatos jelenléte hiányzik a nyilvánosságból. Civil szervezetek prevenciós számos programja (anonim szűrés, óvszer-automata program, felvilágosító kiadványok hiánya) nem működik támogatás hiányában. Az AIDS betegek több mint felénél a diagnózisok felállítására jóval később kerül sor, mint az az optimális orvosi gondozás és kezelés megkezdéséhez szükséges volna. Sérül az egészségügyi ellátáshoz való jog, amikor a nem HIV-specifikus ellátást a szakrendelések megtagadják. Ahhoz, hogy minél kisebb legyen a látencia a HIV pozitívok között, a gyorstesztek alkalmazásának feltételeit meg kell teremteni. Minden szűrőhelyen biztosítani kellene a szűrés előtti és utáni konzultációt. A nemzetközi tapasztalatok szerint a tűcsere-programok csökkentése hosszabb távon az újonnan kiszűrt HIV-pozitívok számának emelkedésével jár. A HIV-pozitívokkal, valamint más érintett vulnerábilis csoportokkal szembeni diszkrimináció és stigma csökkentése rendkívül fontos, mert az táptalaja a HIV-fertőzésnek.

Felhívjuk az állam figyelmét, hogy a hatékonyabb HIV/AIDS elleni küzdelem alapját képező Nemzeti AIDS Stratégiát minél előbb fogadja el a nemzetközi ajánlások (Európai Bizottság Nyilatkozata; Dublini Nyilatkozat; ENSZ Politikai Nyilatkozata 2011) figyelembe vételével és a stratégia megvalósításába szakemberek mellett vonja be azokat a kulcs-csoportokat (HIV-pozitívok, melegek, szex munkások, stb.), amelyek nélkül a HIV-fertőződés terjedése nem állítható meg.

Témák