Hazugsággal védte titkolózását Gulyás Gergely minisztériuma - sikertelenül | Háttér Társaság

Hazugsággal védte titkolózását Gulyás Gergely minisztériuma - sikertelenül

Gulyás Gergely sajtótájékoztatót tart. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Miniszterelnökség nem volt hajlandó kiadni, hogy 2021.  márciusi megkeresése nyomán milyen válaszok érkeztek az önkormányzatoktól az LMBTQI vonatkozású információk terjesztésének és népszerűsítésének helyi korlátozása kapcsán. A Háttér Társaság a TASZ közreműködésével indított pert a Miniszterelnökséggel szemben, a Fővárosi Törvényszék az adatok kiadására kötelezte a Gulyás vezette minisztériumot.  

2021. márciusában kiszivárgott, hogy a Miniszterelnökség sürgős kérdéssel fordult az önkormányzatok felé. A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetején a Gulyás vezette minisztériumnak a legfontosabb azt volt tudnia, hogy fellépnek-e az önkormányzatok  és intézményeik az “LMBTQ-propaganda”, tehát bármilyen LMBTQI témájú információ terjesztése ellen. Augusztusban a Háttér Társaság közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez, hogy az küldje el a részére mindazon dokumentumokat, melyek a kormányhivatalokon keresztül az önkormányzatoktól érkeztek meg hozzá. Rövid válaszában a minisztérium azt állította, hogy a kért dokumentumok további jövőbeli döntés megalapozását szolgálják, ezért megtagadta azok kiadását.

A Háttér Társaság pert indított a Miniszterelnökséggel szemben, kérve az igényelt adatok kiadására kötelezését. A Miniszterelnökség védekezése mindössze abban állt, hogy a belső használatra készült adatok akár szabadabb megfogalmazást is tartalmazhatnak, ezeknek a nyilvánosságra hozatala ezért sértheti a munkatársak külső befolyásolástól mentes munkáját. Ezt bebizonyítani azonban nem próbálta egészen a per hetedik hónapjáig: csak azon a tárgyaláson kezdeményezte a kért adatok megküldését a bíróságnak, amin ítélet született volna. 

A Fővárosi Törvényszék nemcsak, hogy a Háttér Társaságnak adott igazat, de hazudozáson is kapta a  Miniszterelnökséget. A bíróság szerint semmilyen döntés-előkészítési célra nem szánta ugyanis a Miniszterelnökség a kért adatokat, a megküldött levelezések a Miniszterelnökség 2021. márciusi megkereséséhez “képest többet, attól eltérőt, véleményt, értékelést, pongyola megfogalmazást, semmi hasonlót nem tartalmaznak”. Valótlanság állítása, valótlanság ismétlése - ez a mérlege a Miniszterelnökség pervitelének. Az elsőfokú ítélet szerint tekintettel arra, hogy az összekészített közérdekű adatok akár azonnal is átküldhetőek lennének a Háttér Társaság e-mail címére, ezért a megszokott 15 nap helyett mindössze 3 munkanapon belüli kiadására kötelezte a Miniszterelnökséget a Törvényszék.

“Nem először fordul elő, hogy a különböző állami szervek az egyértelmű jogszabályok ellenére nem adják ki az LMBTQI szempontból releváns közérdekű adatokat. Az viszont egészen felháborító, hogy jogsértő gyakorlatukat nyílt hazudozással próbálják védeni a bíróság előtt” - kommentálta a döntést Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogi programjának munkatársa. 

“A Miniszterelnökség rosszhiszemű pervitele ékesen bizonyítja, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. A közadatper kiprovokálásával ráadásul a bíróság energiáit és a közpénzt is fölöslegesen pazarolták, hiszen a soron kívüli eljárásban két tárgyalást is kellett tartani, hogy kiderüljön az, ami már az elején is nyilvánvaló volt: az eltitkolni kívánt hivatalos iratok egyértelműen a nyilvánosságra tartoznak” - tette hozzá dr. Kollarics Flóra, a TASZ ügyvédje, aki a perben a Háttér Társaságot képviselte. 

A Fővárosi Törvényszék egyelőre nem jogerős ítélete értelmében a Miniszterelnökség  köteles 3 munkanapon belül a  kért közérdekű adatokat kiadni. Ez eddig még nem történt meg. 

Témák