Hazugságokkal védte Orbán Viktor a propagandatörvényt Brüsszelben | Háttér Társaság

Hazugságokkal védte Orbán Viktor a propagandatörvényt Brüsszelben

rbán Viktor Brüsszelben 2020. július 17-én. Fotó: John Thys / AFP

A nemrég elfogadott és Áder János által pár napja aláírt homo- és transzfób propagandatörvény kapcsán izzasztották meg Orbán Viktort Brüsszelben. Civil szervezetek a törvénymódosítás beterjesztése óta hangsúlyozzák, hogy a törvény kirekesztő, embertelen, és különösen az LMBTQI fiatalokra káros, mivel még több veszélynek és kockázatnak teszi ki őket. Az Európai Tanács csúcstalálkozóján a kormány eddig felénk mutatott flegmasága ellenére ugyanazok a kérdések és aggodalmak hangoztak el a törvény kapcsán, amikre Orbán Viktor hazugságokkal védekezett. Tételesen cáfoljuk ezeket a valótlan állításokat.

A miniszterelnök Brüsszelben azt állította, hogy “ szó sincs semmilyen törvényről, amely a homoszexualitásra vonatkozna.” A valóság ezzel szemben az, hogy a múlt kedden elfogadott törvényben hatszor szerepel a homoszexualitás kifejezés, mégpedig abban az összefüggésben, hogy “tilos tizennyolc éven aluliak számára (...) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely (...) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

A miniszterelnök azt is mondta, hogy “a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól.” A valóság ezzel szemben az, hogy kizárólag a homoszexualitás “népszerűsítése”, megjelenítése került betiltása, a heteroszexualitás megjelenítése viszont nem. 

A miniszterelnök azt is mondta, hogy “a szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképp ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével”. A valóság ezzel szemben az, hogy pont a szülők jogait korlátozza az elfogadott javaslat, ugyanis nem teremt lehetőséget arra, hogy a szülők a melegség, transzneműség irányában elfogadó attitűdöt tanúsítsanak. A gyermekvédelmi  illetve a családvédelmi törvénybe illesztett tág tiltások miatt ugyanis ha egy szülő egy LMBTQI szereplőt tartalmazó ifjúsági regényt vesz kiskorú gyermekének vagy kiskorú gyermekével közösen egy LMBTQI szereplőt ábrázoló filmet néz meg szombat este a tévében, azzal jogszabályt sért. Ezzel ugyanis a homoszexualitást és/vagy a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést megjelenítő tartalmat tesz elérhetővé 18 éven aluli személy számára. 

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ő “a homoszexuális fickók jogait védi”. A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán Viktor 2003-ban nem szavazta meg az LMBTQI embereket a hátrányos megkülönböztetéstől és zaklatástól megvédő egyenlő bánásmódról szóló törvényt, nem szavazta meg 2007-ben és 2009-ben az azonos nemű párok számára jogokat biztosító bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Megszavazta viszont 2011-ben az azonos nemű párok házasságának tilalmát tartalmazó Alaptörvényt, megszavazta 2013-ban az Alaptörvénybe a család kirekesztő fogalmát beíró negyedik alaptörvény-módosítást, megszavazta 2020 őszén az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését és néhány héttel később megszavazta a nem házas személyek örökbefogadásának korlátozását. Itt írtunk bővebben arról, hogyan ássa alá rendszerszinten a Fidesz-KDNP az LMBTQI emberek jogait és szabadságát immár 11 éve. 

A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy “ő a jogok harcosa, aki egy szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették.” A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán Viktor 1963-ban született. Magyarországon a homoszexualitás 1962 óta nem büntethető.

A Miniszterelnök ugyanakkor nem maradt egyedül a hazugságaival. Néhány nappal ezelőtt Varga Judit igazságügyminiszter azt mondta, hogy “a meleg közösség boldog és elégedett Magyarországon.” A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének több mint 4000 magyar LMBTQI ember részvételével zajlott kutatása szerint a magyar válaszadók 95%-a szerint a kormány nem lép fel hatékonyan az LMBTI emberek elleni előítéletek és intolerancia, illetve az LMBTI emberek biztonsága érdekében. 

Témák