Hégető Honorka-díjat nyert az LMBTQI a gyerekem kisfilm | Háttér Társaság

Hégető Honorka-díjat nyert az LMBTQI a gyerekem kisfilm

Kulcsszavak: 
család, sajtóközlemény
Hégető Honorka-díjat nyert az LMBTQI a gyerekem kisfilm

A 2003-ban létrehozott díj az autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka, az RTL Klub egykori szerkesztő-riporterének emlékét őrzi. A díjra olyan alkotásokkal lehetett pályázni, amelyek társadalmi problémák megoldására ösztönző jó gyakorlatot, tanulságos, példamutató történetet mutatnak be, és hozzájárulnak az adott ügy megismeréséhez, megértéséhez.

Az előbújás nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális (LMBTQI) embereket érinti, hanem a szüleiket is. Nekik is meg kell tanulniuk feldolgozni ezt a helyzetet, sőt saját maguknak is elő kell bújniuk egy LMBTQI gyerek szülőjeként. Az LMBTQI a gyerekem filmet október 25-én mutatta be a Háttér Társaság és a Budapest Pride a Bem moziban.

A filmben hat magyar szülő vállalkozott arra, elmondja ők hogyan élték meg ezt a folyamatot. Ezzel szeretnék segíteni a többi szülőt.  “Én még azt hittem, hogy börtönnel büntetik, mint ahogy ez valamikor így is volt” - számol be egy meleg férfi édesanyja. “Ha bujkálnia kell, annak nincs jó vége” - teszi hozzá egy leszbikus lány édesapja. “Aznap felborul a világ, de másnap is fel fog kelni a nap” - erről már egy transz fiú anyja vall.

A döntést az alapítvány kurátoraiból, valamint a média- és filmszakma képviselőiből álló szakmai zsűri hozta meg. A nyerteseket pénzdíjjal, valamint Szilágyi Erzsébet iparművész által készített díjjal jutalmazza az alapítvány. A díj támogatói az RTL Klub, a Telenor Magyarország Zrt. és a Hégető-család.

“Köszönjük annak a hat bátor szülőnek, akik kiálltak a gyerekük mellett és őszintén beszélnek minden félelmükről, az elfogadás nehézségeiről és első sorban arról, hogy a szülői szeretetet mindent legyőz.” - mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője a díjátadón.

A Háttér Társaság az LMBTQI személyek szüleinek támogatására hozta létre a hatter.hu/lmbtqiagyerekem oldalt, ahol közösségi eseményekről is található információ. A következő családi eseményre 2019. június 29-én a Pride hónap keretében kerül sor.

Témák