e-Recepten is kérhetők a HIV-gyógyszerek | Háttér Társaság

e-Recepten is kérhetők a HIV-gyógyszerek

Kulcsszavak: 
HIV/STI program
A gyógyszertárak beszerzési kötelezettsége a HIV gyógyszerekre is vonatkozik, amit e-Recepten is ki lehet váltani

A HIV-vel élők gyógyszeres ellátásával az elmúlt időszakban kapcsolatban felmerülő kérdésekre kerestünk választ. Valamennyi közforgalmú gyógyszertár köteles beszerezni a HIV-gyógyszereket. A HIV/AIDS ambulancia is ki tud állítani e-Receptet, ha a páciens kéri. AZ EESZT-ben is elérhetőek a laboreredmények.

Alapszabályunkban rögzített feladataink közé tartozik a HIV-vel élők érdekeinek védelme. Munkánk részeként a tavalyi évben 176 fő részvételével kérdőíves kutatást készítettünk, amelyek eredményeit jelentés formájában tettünk közzé. 2019 áprilisa óta közösségi találkozókat tartunk HIV-vel élőknek, amiket december óta heti rendszerességgel szervezünk, illetve működtetünk telefonon és e-mailben elérhető HIV-vonalat, amelyre évente 6-800 megkeresés érkezik. 

Ezeken a csatornákon keresztül számos kérdés és visszajelzés fogalmazódott meg Tőletek az elmúlt hónapokban a HIV-vel élők gyógyszeres ellátását tekintve, amik egy részének külön aktualitást ad a COVID-19 vírus okozta válsághelyzet. Ezekkel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz és Dr. Szlávik Jánoshoz, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezető osztályvezető főorvosáához fordultunk válaszért. 

Több HIV-vel élő jelezte, hogy a gyógyszertár megtagadta a HIV kezelésére szolgáló gyógyszer beszerzését arra hivatkozva, hogy a gyógyszer nagy értékű, és nem vállalják a kockázatot. A NEAK kiemelte, hogy ugyan a gyógyszertáraknak nincsen készletezési kötelezettsége, de a gyógyszerész köteles a gyógyszer beszerzését felajánlani, ennek legkorábbi időpontjának megjelölésével. Valamennyi közforgalmú gyógyszertár köteles tehát beszerezni a HIV gyógyszereket. A közforgalmú gyógyszertárak listája itt elérhető online. 

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője arról tájékoztatott minket, hogy a Szent László kórház HIV/AIDS ambulanciája is ki tud állítani e-Receptet, ha a páciens kéri. A koronavírus veszélyhelyzet alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet, így a gyógyszer felírásához nem kell a kórházat felkeresned, ezzel csökkenthető a járványhelyzet miatti kockázat. 

Az e-Recept mellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térben (EESZT) a laboreredmények is elérhetőek, így ügyfélkapus bejelentkezés után bármikor hozzáférhetsz azokhoz az interneten keresztül. Ha az eredményeket mégsem találod, fordulj HIV/AIDS programunkhoz, és segítünk a probléma megoldásában. 

Ne feledd, hogy az EESZT-ben tárolt adatokhoz nem csak HIV/AIDS orvosaid, hanem valamennyi egészségügyi szolgáltató hozzáférhet. Ha nem szeretnéd, hogy HIV-státuszodhoz más orvosok, gyógyszertárak hozzáférjenek, ügyfélkapus bejelentkezés után ezt egy egyszerű beállítással le tudod tiltani. 

Ha bármi további kérdésed merülne fel, vagy az egészségügyi ellátás igénybevétele során nehézségbe ütközöl vagy szabálytalansággal találkozol, jelezd azt HIV/AIDS programunknak! Szükség esetén Jogsegélyszolgálatunk ingyenes jogi segítséget is tud nyújtani. 

Témák