HIV-kampány egyesületünk szakmai támogatásával | Háttér Társaság

HIV-kampány egyesületünk szakmai támogatásával

HIV-kampány egyesületünk szakmai támogatásával

HIV-szűrésre mozgósító kampányt folytat 2017 november-decemberében Magyarországon a GlaxoSmithKline gyógyszergyár. A kampányhoz egyesületünk szakmai támogatást nyújt.

Magyarország ugyan HIV szempontból az alacsonyon fertőzött országok közé tartozik, az újonnan kiszűrt HIV-fertőzöttek száma azonban évről évre nő, és kifejezetten alacsony a HIV-szűrésen résztvevők száma. A férfiakkal szexelő férfiakat megcélzó, 2010-ben folytatott EMIS kutatás több mint 2000 magyar válaszadója közül 42% nyilatkozott úgy, hogy életében még egyszer sem, további 32%-uk pedig, hogy utoljára több mint egy éve járt HIV-szűrésen. A HIV-fertőzés korai felismerése és a gyógyszeres kezelés minél előbbi megkezdése ugyanakkor kulcsfontosságú a HIV-vel élők egészségének megőrzése érdekében. 

2017 november-decemberében ezért a GlaxoSmithKline gyógyszergyár a HIV-szűrésen való részvétel fontosságát hangsúlyozó kampányt folytat a magyarországi MSM közösség körében. A kampány keretében hivszures.hu címen új tájékoztató oldal jött létre, kisfilm készült a szűrés melletti érvekről, és a város különböző pontjain kihelyezett citylight plakátok és társkereső oldalakon elhelyezett hirdetések hívják fel a figyelmet a HIV-szűrés fontosságára. 2017. november 15-én és december 6-án quiz nightot is szerveznek a HIV-ről a WhyNot Caféban. 

A kampány a Háttér Társaság szakmai támogatásával valósul meg, amelynek keretében az alábbi tevékenységeket végeztük: 

  • jelentést készítettünk a magyar MSM közösség HIV-szűrésen való részvétele kapcsán elérhető kutatási eredményekről;
  • részt vettünk a kampány célcsoportjának, főbb üzeneteinek és kommunikációs csatornáinak kiválasztásában;
  • véleményeztük a kampány kreatív anyagait;
  • a kampány honlapján szereplő tartalmak tájékoztató kiadványaink felhasználásával készültek;
  • telefonon és emailen elérhető HIV-vonalunk válaszol a HIV/AIDS kapcsán felmerülő további kérdésekre, segíti a frissen kiszűrt HIV-fertőzötteket az új helyzet feldolgozásában;
  • ingyenes HIV-szűréseket végzünk fővárosi és vidéki LMBTQI szórakozóhelyeken.

Témák