Hivatalos: a HIV-vel élők érdekeit is képviseljük | Háttér Társaság

Hivatalos: a HIV-vel élők érdekeit is képviseljük

Hivatalos: a HIV-vel élők érdekeit is képviseljük

A HIV-vel élők emberi és állampolgári jogainak védelmét és érdekképviseletét is ellátjuk. 2018. szeptember 20-án a bíróság elfogadta a Háttér Társaság Alapszabályának 2017 májusi módosítását. Ezzel hivatalossá vált korábbi döntésünk. 

“A módosítással alapszabályi szinten is vállaljuk a HIV-vel élők képviseletét, de a döntésnek gyakorlati jelentősége is van. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján eddig csak ügyvéden keresztül tudtunk jogi képviseletet nyújtani, mostantól viszont ezt közvetlenül is megtehetjük” - mondta el Dombos Tamás ügyvivő.

A HIV-vel élők egészségi állapot szerinti hátrányos helyzetű csoportot alkotnak. Első HIV-megelőző programunkat 2001-ben indítottuk el a Center for AIDS Intervention Researchcsel és a SOTE Közegészségtani Intézetével közösen. 2003 és 2005 között zajlott első Budapesti Esély Programunk a HIV-fertőzéssel kapcsolatos helyes információk átadására, az óvszerhasználattal és a biztonságosabb szexszel kapcsolatos pozitív attitűd megteremtésére.

2005 óta folyamatosan elérhető HIV-vonalunk, amin HIV-vel élők és a téma iránt érdeklődők kérdezhetnek. 2007 óta pedig számos HIV-vel kapcsolatos kiadványunk jelent meg. Idén nyáron kiderítettük, hogy a HIV-fertőzöttek gondozását végző magyarországi egészségügyi intézmények a gyakorlatban biztosítanak-e hozzáférést a PrEP-hez.

Legfrissebb projektünk a HIV-vel élők aktivizálását tűzte ki célul. Ennek keretében  kutatást indítottunk, hogy többet tudjunk meg arról, hogy mivel segíthetjük a HIV-vel élőket.

Kitöltöm a HIV-vel élőkről szóló kutatást!

Témák