Hogyan őrizhető meg a meleg férfiak szexuális egészsége? | Háttér Társaság

Hogyan őrizhető meg a meleg férfiak szexuális egészsége?

Kulcsszavak: 
egészség, férfi, kutatás
Hogyan őrizhető meg a meleg férfiak szexuális egészsége? Nemzetközi kutatás indul a Semmelweis Egyetemen

Nemzetközi kutatás indul a Semmelweis Egyetemen: egyesületünk munkatársa is részt vesz a STIPnet tanácsadó testületében. A kutatás célja, hogy felmérje a szexuális úton terjedő fertőzések gyakoriságát, és hogy a későbbiekben elvégezhető-e költséghatékonyan egyes oltóanyagok tesztelése.

A nemi úton terjedő fertőzések az egész világon jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a fertőzések aránytalanul sújtják a társadalom peremére sodort vagy elszigetelt csoportokat, így különösen a szexmunkásokat és a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat (MSM). Az elmúlt években komoly gyógyszerkutatások folytak a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésére szolgáló oltóanyagok kifejlesztése terén. Ahhoz hogy ezek forgalomba kerülhessenek alapos klinikai vizsgálatokra van szükség, ehhez viszont minél pontosabban meg kell ismerni az oltóanyagok célcsoportját.

A STIPnet kutatás célja, hogy felmérje a szexuális úton terjedő fertőzések gyakoriságát, a terjedésüket leginkább meghatározó faktorokat, és egy ún. oltóanyag-készültségi vizsgálatot folytasson le olyan férfiakkal szexelő férfiak között, akik szexuális viselkedésük miatt különösen kitettek a nemi úton terjedő fertőzéseknek. Olyan 18-55 év közötti, HIV-negatív férfiakat várnak, akik az elmúlt 24 hétben legalább két különböző férfival közösültek análisan óvszer nélkül, vagy akik az elmúlt 24 hétben dokumentáltan nemi úton terjedő fertőzést kaptak.

A kutatás során azt mérik fel, hogy a jövőben költséghatékonyan elvégezhető-e az oltóanyagok tesztelése. A kutatásba bekerült személyeket egy éven keresztül a nemi úton terjedő fertőzésekre kiterjedő szűrővizsgálatokkal és viselkedésükre vonatkozó kérdőívekkel vizsgálják. A kutatás nem gyógyszerkísérlet, a vizsgálatok elvégzésén túl az alanyokon semmilyen beavatkozást nem végeznek. A kutatást a Duisburg-Esseni Egyetem HIV Kutatási Központja vezeti, és Európa öt országában (Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Lengyelország és Magyarország) 4500 személy bevonásával végzik. Magyar egészségügyi szolgáltató partnerként a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának Országos STD Centruma vesz részt a folyamatban.

A kutatást egy tanácsadó testület segíti, amely az MSM közösség tagjaiból és civil szervezetek képviselőiből áll. A testületbe a Háttér Társaság is meghívást kapott. Első ülésükön, 2019. február 1-én Berlinben a kutatás részletes módszertanát, a kérdőíveket és a kutatást népszerűsítő kreatív kampányt tekintették át.

Első lépésként a kutatóknak azt az 500 magyar férfit kell megtalálniuk, akik részvételével a vizsgálat elindul. A kutatás résztvevői nemcsak a közjóért tesznek a részvételükkel, hanem saját egészségük megőrzését is segítik: egy éven keresztül háromhavonta ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt (vérből HIV, szifilisz, hepatitis A, -B, -C, ill. húgycsőből, ánuszból, torokból gonorrhea, chlamydia, Mycoplasma genitalium szűrése). Ezek egy részéért egyébként fizetni kellene. A résztvevők költségtérítést is kaphatnak a viziteken való megjelenésért cserébe.

A kutatás Magyarországon várhatón néhány hónapon belül indul, a bekapcsolódás pontos mikéntjéről a későbbiekben még tájékoztatást adunk.

Témák