Idén Borgos Anna kapta a Háttér-díjat | Háttér Társaság

Idén Borgos Anna kapta a Háttér-díjat

Hanzli Péter és Borgos AnnaA díjazott munkásságát Hanzli Péter, korábbi ügyvivőnk mutatta beA díjazottat nagy taps fogadtaBorgos Anna és Hanzli Péter

A Budapest Pride megnyitóján adtuk át idén is a Háttér-díjat, amelyet 2019-ben Borgos Anna pszichológus, irodalomtörténész kapott.

Anna a Háttér Társaság alapító tagja, illetve leszbikus csoportjának egyik meghatározó alakja. Nemcsak aktivistaként, hanem pszichológusként és irodalomtörténészként is segíti a hazai LMBTQI-szervezetek és közösségek munkáját. Tudományos és ismeretterjesztő előadások, cikkek és kötetek, antológiák szerzője és szerkesztője. A Labrisz honlapján régóta irodalmi rovatot és workshopokat vezet, valamint az évente megrendezett Budapest Pride-on és a Leszbikus Identitások Fesztiválján is hallhattunk már előadásait.

Gazdag életművét nehéz röviden összefoglalni és még nehezebb hiányosságok nélkül. Én most mégis erre teszek kísérletet, hiszen sokszínű és töretlenül végzett aktivitásával példát mutat mindannyunknak.

1997-ben végzett az ELTE BTK-n kulturális antropológia szakon, 1998-ban pszichológia szakon (szociálpszichológia szakiránnyal), 1999-ben pedig a Közép-európai Egyetemen, a Gender and Culture Programban. Később a Pécsi Tudományegyetem Elméleti Pszichoanalízis doktori programját végezte el, ahol 2005-ben szerezte meg a doktori fokozatot. 2015-ben szakpszichológus diplomát is szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán.

Az LMBT aktivizmust már egyetemi tanulmányai alatt elkezdte. 1996-ban a Labrisz újság egyik szerkesztője is volt, 1997-től pedig a Labrisz estek szervezője. 1998-ban részt vett a Labrisz Leszbikus Egyesület megalalapításában, amelynek a mai napig aktív tagja.

1999-ben kezdett dolgozni pszichológusként a Fővárosi Pályaválasztási Tanácsadóban, majd 2001-2002 között a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének Társadalomlélektani Osztályán volt fiatal kutatói ösztöndíjas, majd 2003-tól tudományos segédmunkatárs. 2006-2007 folyamán Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas a Pécsi Tudománegyetemen. 2007-től ismét az MTA Pszichológiai Intézetében tudományos munkatárs, 2019-től pedig a Narratív és Történeti Pszichológiai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Korábban a Thalassa, majd az Imágó Budapest pszichoanalitikus folyóirat szerkesztője, 2015-től főszerkesztője. Más folyóiratok (Café Bábel, Journal of Lesbian Studies) szerkesztője is volt. 2008-tól a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanára, de tanított a Károlin, valamint az ELTE-n is.

2018 óta zajlik „Társadalmi egyenlőtlenségek és előítéletek a pszi-tudományok tükrében Magyarországon” című saját vezetésű OTKA-kutatása. Ez viszont csak egy a számtalan kutatási területe közül, hiszen kutatja a huszadik század eleji értelmiségi nők pszichobiográfiáját, a testtel és a pszichoszomatikus betegségekkel kapcsolatos reprezentációkat, a nőírók életét és munkásságát át, a leszbikusság képét a századelőn vagy a Kádár-kor pszichiátriai irodalmában. Az OTKA Magazin 2015. áprilisi száma a Hónap kutatójaként mutatta be.

Kutatásain kívül könyv szerzőként és szerkesztőként is jeleskedik. Többek között az Előhívott önarcképek. Leszbikus nők önéletrajzi írásai című kötetnek szerkesztője és egyben egyik fordítója is volt. Első önálló könyve, a Portrék a Másikról, 2007-ben jelent meg. 2011-ben Szilágyi Judittal közös monográfiát publikált: Nőírók és írónők. Irodalmi és női szerepek a Nyugatban címmel. Ő volt továbbá a leszbikus életútinterjúkat tartalmazó Eltitkolt évek és annak mintegy férfi párja, a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című kötetek egyik szerkesztője is. 2013-ban adták kit Nemek között. Nőtörténet, szexualitástörténet című, a korábbi években megjelent tanulmányait egybegyűjtő kötetét, melyben egyebek mellett olyan témákat érintett, mint Gertrude Stein rendhagyó „önéletrajza” Alice B. Toklasról, Vay Sándor/Sarolta életútja és irodalmi, pszichiátriai recepciója vagy a kétanyás családok. Legutóbbi könyve, Holnaplányok. Nők a pszichoanalízis budapesti iskolájában címmel a tavalyi Ünnepi Könyvhétre jelent meg, melyben a magyar női pszichológusok első generációjának történetét írta meg.

2012 óta az LMBT Történeti Hónap egyik szervezője, s ennek keretében is tart előadásokat. Idén a Labrisz és az ELTE LGBTK költészeti napi rendezvényének egyik szervezője. 

A 2019-es Háttér-díj átadása a Budapest Pride megnyitóján from QRTV Europa on Vimeo.

Témák