Idén is találkozhattok velünk a Civil Szigeten | Háttér Társaság

Idén is találkozhattok velünk a Civil Szigeten

Sziget 2013

Az LMBTQI-szervezetek idén is közös sátorban jelennek meg a Civil Szigeten, a Magyar LMBT Szövetség szervezésében. Szerdán a Szivárvány Misszió Alapítvánnyal, csütörtökön a Háttér Társasággal, pénteken a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és az Atlasz Sportegyesülettel, szombaton a Szimpozion Egyesülettel, vasárnap pedig a Vállald Magad Egyesülettel találkozhattok.

Az LMBTQI-szervezetek közös sátra a Civil Szigeten lesz megtalálható, az 50-es szám alatt, közvetlenül a főút mellett. Az egész hét során köthettek szivárvány esküvőt sátrunkban. Ha azonos nemű pár vagytok, és komolyan vagy csak a játék kedvéért összekötnétek az életeteket, nálunk megtehetitek. Házasodjatok a szivárvány alatt, a Budapest Pride szervezésében! Szintén az egész héten megtaláljátok információs anyagainkat. A sátorban egész héten át elérhetőek lesznek a Szövetség és tag-, illetve partnerszevezeteinek információs kiadványai, szórólapjai.

Augusztus 7-én, szerdán a Szivárvány Misszió Alapítvány (Budapest Pride) vár benneteket. Kitölthettek Európa-totót, hogy mely országokban engedélyezett az azonos nemű párok házassága, beszélgethettek a Budapest Pride szervezőivel a nyári fesztiválról és az októberi filmfesztiválról, valamint próbára tehetiket ismereteitetek az LMBTQ-témájú művészet, történelem, irodalom, filmek és az LMBTQ-hírességek témájában. Ha ügyesek vagytok, Budapest Pride-pólót nyerhettek!

Augusztus 8-án, csütörtökön a Háttér Társaság munkatársaival és önkénteseivel találkozhattok. A nap folyamán beszélgethettek a Háttér Társaság munkájáról, programjairól, jövőbeli terveiről, valamint az LMBTQI kisebbséget érintő kérdésekről. 14 és 16 óra között HIV-AIDS prevenciós interaktív foglalkozással várunk benneteket.

16 és 18 óra között a Háttér Lelkisegélyszolgálat Lélekmelegítő - LMBTQ lelki segítség és lelki segítés címmel szervezett programmal vár benneteket. Megtudhatjátok, hogy van-e különbség pszichológiai szempontból melegek és heteroszexuálisok között, visszafordítható-e a melegség, mit jelent az, hogy queer, hogyan kezdjünk a coming outhoz? Tabuk és sztereotípiák övezik a heteroszexuálistól eltérő irányultságú emberek életét, lélektanát. Ha kétségeitek vannak, szeretnétek szabadon kérdezni, vagy érdekel benneteket, hogyan is zajlanak egy krízisvonal mindennapjai, itt az alkalom, hogy megtaláljátok a válaszokat.

18 és 20 óra között a Jogsegélyszolgálat munkatársaival találkozhattok, Mindent vagy semmit? Kvízjáték az LMBT jogokról címmel. Melyik országban szüntették meg először az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat büntetőjogi üldözését? Hogy hívják azt az alapvető jogot, amely biztosítja, hogy az emberek egy közös cél érdekében, közterületen együttesen kifejezzék véleményüket? Hány országban büntetik halálbüntetéssel az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatot? Hány éve lehet Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni? Ki az a David Norris? Teszteljétek le tudásotok! A legjobban válaszolók a nap végén ajándékban részesülnek.

Augusztus 9-én, pénteken a Labrisz a szokásos személyes jelenléttel, beszélgetés lehetőségével, kiadványokkal, és idén különleges programmal, az első magyar LMBT Történeti Hónap keretein belül megrendezett Összművészeti kocsmapartival készül a Szigetre. A nap folyamán infopultban várják az érdeklődőket az egyesületről, valamint személyes beszélgetésekre nyílik lehetőség. A nap folyamán Összművészeti Kocsmaparty-n lehet részt venni. Ez egy kreatív műhely, mely az LMBT Történeti Hónap tematikája köré épül, népszerűsítve, bemutatva a rendezvény céljait, működését. A tervezett program része az LMBT Történeti Hónap megismertetése, melynek az egyesület az egyik főkoordinátora. A Labrisz standján a februári Összművészeti Kocsmapartyhoz hasonló lehetőségek lesznek a közös alkotásra és ismerkedésre. A kézügyesség, tehetség most sem jelent majd akadályt, bárki bekapcsolódhat. A helyszínen alap felszerelést tudnak biztosítani, az érdeklődőknek lehetősége lesz a saját tárgyaik megújítására. A montázsok mellett lehetőség lesz színes anyag darabokon üzeneteket hagyni: ezeket majd szeretnék összedolgozni egy "ereklyévé", kiállítható emléktárggyá. A program során a Labrisz szeretné képviselni az idei LIFT Fesztivál alkotói pályázatának tematikáját is, ezért a történelmi és kulturális LMBT témájú alkotások mellett várják azokat is, akik szívesen alkotnának a Szigeten biztosított lehetőségek mellett a nők és sci-fi, a nők és thriller témákban. A helyszínen részletes információkkal szolgálnak a LIFT fesztiválról is.

Augusztus 9-én, pénteken az Atlasz Sportegyesület képviselőivel is találkozhattok. A nap folyamán infopult fogad benneteket az egyesületről, sport és a homofóbia, illetve sportolók és coming out témájában hallgathattok beszélgetést, az Atlasz Melegek és Leszbikusok a sportban kiállításához kapcsolódóan. Megtudhatjátok azt is, hogy milyen hatásai voltak a budapesti 2012-es EuroGames-nek a magyar LMBT sportra, a magyar LMBT életre.

Augusztus 10-én, szombaton a Szimpozion Egyesület képviselőivel találkozhattok a Civil Szigeten. Lesz infopult az egyesületről, lehetőség lesz Szimpozion-totó kitöltésére, és megismerhetiket a Szimpozion Egyesület programjait: a Szimpozion Klubot, az egyesület könyvtárát, a melegvagyok.hu honlapot, valamint a Meleg szemmel videoblogot.

Augusztus 11-én, vasárnap a Vállald Magad Egyesülettel találkozhattok. Interaktív beszélgetéseket folytathattok a diszkrimináció és a homoszexualitás témájáról. A beszélgetéseket a szervezők az adott ügyben jártas vendégek részvételével teszik színesebbé. Olyan kérdésekre próbálnak meg közösen választ találni, miszerint: Mit takar a diszkrimináció, a tolerancia fogalma? Nevelhető ez? Hogyan éljünk együtt a társadalmilag kisebbségnek megnevezett embercsoportokkal? Mit vár el a társadalom, és mit az egyes csoportok tagjai? Mit kezdjünk a dogmákkal? Mihez kezdjünk, mit tehetünk, ha diszkrimináció áldozatává válunk? Kimondhatjuk-e, hogy előítélettől mentesként élünk.

A szexuális másság emberjogi útvesztői címmel tartanak foglalkozást. Vállalhatnak-e gyermeket az LMBT emberek? Jogos-e a heteroszexuális és a nem heteroszexuális emberek jogilag való különválasztása? Milyen diszkrimináció érheti őket a munkahelyükön? Vállalhatják-e önmagukat? Olyan önkéntesek segítségével beszélgethettek, akik ebben a témakörben tapasztalatokkal rendelkeznek. A sátorban lehetőség lesz diszkriminációs kérdőív kitöltésére is. A szervezet önkéntesei rendelkezésre állnak, hogy válaszoljanak bármilyen, mind egyesületüket érintő, mind más emberjogi témákat feszegető kérdésre, problémára, felvetésre.

hatter.hu

Témák