ILGA-Europe: Az elmúlt évtized leghalálosabb éve volt 2022 az LMBTQI emberek számára | Háttér Társaság

ILGA-Europe: Az elmúlt évtized leghalálosabb éve volt 2022 az LMBTQI emberek számára

ILGA-Europe: Az elmúlt évtized leghalálosabb éve volt 2022 az LMBTQI emberek számára

Az LMBTQI emberek jogi helyzetéről szóló éves jelentését immár tizenkettedik éve készíti el az európai LMBTQI szervezetek összefogó ernyőszervezet.  A jelentés szerint a régiót átható gyűlöletbeszéd következményei élet-halál kérdéssé váltak az LMBTQI emberek számára.

Az ILGA-Europe az európai és közép-ázsiai LMBTI-személyek emberi jogi helyzetéről szóló éves jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt évtizedben 2022 volt a legerőszakosabb év az LMBTI-emberek számára az egész régióban. A politikusok, vallási vezetők, jobboldali szervezetek és újságírók egyre növekvő és széles körben elterjedt gyűlöletbeszéde hatására sok LMBTI személy vesztette életét előre eltervezett, kegyetlen támadásban vagy öngyilkosságban.

A jelentés két LMBTI szórakozóhelyek elleni terrortámadást is említ Norvégiában és Szlovákiában, amelyekben együttesen négy ember vesztette életét és 22-en sérültek meg. Európa-szerte egyre több LMBTI ember elleni gyilkosságról és számos öngyilkosságról érkeztek jelentések, és nem csak a “konzervatívnak” tartott országokban.

Az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója, Evelyne Paradis szerint: "Az ILGA-Europe-nál már évek óta mondjuk, hogy a gyűlöletbeszéd minden formája tényleges fizikai erőszakba torkollik. Idén azt láttuk, hogy ez az erőszak egyre tervezettebbé és halálosabbá válik, és az LMBTI emberek Európa-szerte nem érzik magukat biztonságban. Bizonyítékot láttunk arra, hogy az LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéd nem csupán néhány marginális vezető vagy autokrata szerepre ácsingózó politikus beszédében jelenik meg, hanem valós problémát jelentenek, amelynek súlyos következményei vannak az emberekre és közösségekre nézve. Ez a jelenség nem csak azokban az országokban tapasztalható, ahol a gyűlöletbeszéd elterjedt, hanem azokban is, amelyekről széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy elfogadóak az LMBTI emberek iránt."

A jelentés megállapítja, hogy miközben a gyűlöletbeszéd és annak következményei kritikus szintet értek el, a nemzeti és helyi bíróságok sok országban reagálnak, és több országban emelkedik a büntetőeljárások száma. 

Januárban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta a 2417(2022) számú állásfoglalást  "Az LMBTI emberek elleni növekvő gyűlölet elleni küzdelem Európában" címmel, kiemelve a magyarországi riasztó fejleményeket. 

A Háttér Társaság is beszámolt róla, hogy 2021-22 során  a korábbiaknál több gyűlölet-bűncselekményről érkezett bejelentés, és az elkövetők egyes esetekben kifejezetten a 2021-es "propagandatörvényre" hivatkoztak, ami szerintük nekik ad igazat. Egy 2021-es leszbofób gyűlöletbűncselekmény elkövetőjét egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték. Két férfit azzal állítottak bíróság elé, hogy Pécsett szexuális irányultságuk miatt megtámadtak két meleg orvost. Egy másik férfi ellen azért van bírósági eljárás folyamatban, mert késsel fenyegetett meg egy transz férfit és párját az 52-es villamoson. Egy leszbikus párt tojással dobáltak meg, egy meleg párt hangosan szidalmazott majd megütött egy férfi Óbudán. Egy másik leszbikus párt “Ne buzuljatok!” felkiáltással bántalmazott egy férfi a metró mozgólépcsőjén. Molnár Áront, a demokrácia és emberi jogi noÁr mozgalom alapítóját szexuálisan zaklatta egy ismert szélsőjobboldali aktivista a 2022-es Pride-on. A nyomozás folyamatban van. Pozitív fejlemény, hogy bár korábban a rendőrség elutasította a nyomozást a 2021-es Pride-felvonuláson náci tisztelgést bemutató szélsőjobboldali tüntetők ellen, a Háttér Társaság panaszára végül mégis elindult a nyomozás, az ügy folyamatban van.

Az ILGA-Europe 12. éves jelentése itt érhető el, az összes korábbi éves jelentéssel együtt, amely feltérképezi az Európában és Közép-Ázsiában növekvő LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéd jelenségét és annak következményeit.



 

Témák