ILGA-Europe éves konferencia Rigában | Háttér Társaság

ILGA-Europe éves konferencia Rigában

Kulcsszavak: 
ILGA, konferencia

Kerekasztal-beszélgetés az ILGA-Europe konferenciáján, Rigában2014. október 9-11. között Rigában tartotta idén éves konferenciáját az európai LMBTI szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, az ILGA-Europe. Az eseményen egyesületünk egyik ügyvivője is részt vett. 

A konferencia idei témája a fenntartható társadalmi változás volt, vagyis hogy hogyan lehet olyan módon elősegíteni az LMBTI emberek egyenlőségét, hogy az mélyreható társadalmi változásokat idézzen elő, és ne függjön az aktuális politikai elit szándékaitól. Ehhez kapcsolódóan több kerekasztal-beszélgetés és workshop foglalkozott az európai társadalmak előtt álló kihívásokkal, a gazdasági válság hatásaival és az emberi jogokkal szembeforduló politikai irányzatok térnyerésével. 

A konferencia kiemelt témája volt emellett az interszexuális emberek helyzete: még a szexuális és nemi kisebbségek biztosítása terén legelőrébb járó országokban is gyakoriak az interszexuális csecsemőkön az érintettek beleegyezése nélkül végzett "normalizáló" műtétek; és alig akad olyan ország, amely nem kényszeríti állampolgárait arra, hogy az állami nyilvántartásokban férfiként vagy nőként jelenjenek meg, annak ellenére, hogy testi anatómiájuk és nemi identitásuk nem felel meg ezen kategóriáknak. 

A konferencián a magyar tagszervezetek közül a Háttér Társaság, Magyar LMBT Szövetség, és a TransVanilla Transznemű Egyesület vett részt. Dombos Tamás, egyesületünk egyik ügyvivője két workshopon előadóként is részt vett: a ‘Shrinking spaces for civil society’. Are LGBTI organisations’ public freedoms under threat? How do we respond? c. workshopon a magyar civil szférát ért támadásokról, az LGBTI equality in newest EU countries: post-accession fatigue, common challenges and way forward c. workshopon a magyar szélsőjobboldal megerősödésénék politikai hatásairól számolt be. 

Témák