ILGA: Jelentősen romlott az LMBTI közösség helyzete Magyarországon | Háttér Társaság

ILGA: Jelentősen romlott az LMBTI közösség helyzete Magyarországon

ILGA-Europe Szivárvány Európa térkép

Magyarországon romlott leginkább az LMBTI közösség jogi helyzete Európában - derül ki az ILGA-Europe európai ernyőszervezet csütörtökön megjelent Szivárvány Európa térképéből. A nem jogi elismerésének felfüggesztése és az LMBTI események biztonságának hiánya játszották a legnagyobb szerepet abban, hogy Magyarország egy év alatt a 19. helyről a 27.-re esett vissza. A jelentés a politikusok gyűlöletkeltő megszólalásait is kiemeli.

Az ILGA-Europe európai ernyőszervezet 2011 óta minden év májusában, a Homofóbia és Transzfóbia elleni világnaphoz (május 17.) kapcsolódóan jelentést készít az LMBTI emberek európai helyzetéről. A Szivárvány Európa (Rainbow Europe) címet viselő kiadvány 49 európai ország LMBTI szempontból releváns jogszabályairól és joggyakorlatáról gyűjt adatokat, amely alapján minden májusban egy rangsort és egy térképet állítanak össze. A 2020-as jelentés a 2019-es naptári évre vonatkozik, januártól decemberig, így fontos kiemelni, hogy a rendkívüli visszaesés a márciusban beadott, a Parlamenti által a tervek szerint a jövő héten megszavazott, a transznemű emberek jogait csorbító salátatörvényt még nem vizsgálja. Magyarország 2013-ban érte el a legmagasabb pontszámot, azóta 2016 és 2018 kivételével minden évben romlott a helyzet. Ez az elmúlt hét évben összesen 22%-os csökkenést jelent. 

A helyzet 2019-es radikális romlása több tényezőből adódik. A jelentés kiemeli a pozitív és negatív jelenségeket is, amik befolyásolják a pontozást. Sajnos a magyar jelentésben túlnyomóan a negatív fejlemények tűnnek fel. Ami a pontozást illeti, a csökkenés elsősorban nem jogi elismerése 2018-as felfüggesztésének, és az LMBTI események nem megfelelő rendőrségi védelmének köszönhető, de szerepet játszik benne olyan új kritériumok bevezetése is, amelyeknek a magyar jogrend nem felel meg. 

A rangsorhoz csatolt szöveges jelentés kiemeli az előítéletes beszéd terjedését, így a Mi Hazánk és Boldog István FIDESZ-es frakcióvezető-helyettes felszólalását a Budapest Pride Felvonulás betiltásáért, illetve Kövér László országgyűlési elnök kijelentéseit, miszerint a homoszexuális állampolgárok nem egyenrangúak a többi állampolgárral, és az örökbefogadó azonos nemű a pedofilokhoz hasonlatosak. 

A jelentés említést tesz több előítéletes alapuló támadásokról is: a Mi Hazánk megzavart egy szegedi LMBTQI roma eseményt, homofób és rasszista megszólalásokkal zaklatták a résztvevőket. Az Auróra is többször vált homofób támadások céltáblájává. 

A negatív fejlemények nem csak a jogok területén figyelhetőek meg: a 2019-es Eurobarometer kutatási eredményei azt mutatják, hogy több tekintetben romlott a magyarok véleménye az LMBTI emberekről, ugyanakkor az azonos neműek házasságát immár többen pártolják, mint ellenzik. 

Az ILGA javaslatokat is megfogalmazott a magyar kormány számára: fogadjanak el egy cselekvési tervet a szexuális irányultságon, nemi identitáson és nemi jellegeken alapuló diszkrimináció leküzdésére; továbbra is biztosítsák az örökbefogadás lehetőségét az azonos nemű párkapcsolatban élők számára; illetve dolgozzanak ki méltányos és hozzáférhető eljárásrendet a nemi jogi elismerésére. 

A kiadvány összeállításában magyar részről a Háttér Társaság és a Transvanilla Transznemű Egyesület vett részt.

Témák